PYÖRITTÄVÄTKÖ MÖHÖMAHA UKOT TÄTÄ MAAILMAA?


Onko maailma muuttunut parempaan suuntaan vajaassa kymmenessä vuodessa? Vai vieläkö maailmassa jyllää miesten päätösvalta monissa asioissa?

Muistan elävästi kuinka minua nöyryytettiin erinäisissä monissa rahoituslaitoksissa, kun reilu parikymppisenä blondina kuljin rahoitusta hakemassa nykyiselle yritykselleni. Yleensä katse suuntautui päästä varpaisiin pieni virne naamalla. Jossain oltiin niinkin fiksuja, että en päässyt sihteereitä pidemmälle edes johtajan puheille. Huomasin eri tilaisuuksissa, että sama käyttäytyminen toistui. Samat möhömaha ukot olivat kahdella jalalla tukevasti omiensa joukossa turvallisesti. Sovinistiset kaksimieliset vitsit heitettiin ilmoille ja typerä nauru raikui pitkään.

Mutta tämä tyttö ei tästä hätkähtänyt! Olenhan rekkamiesten kasvatti ja koko lapsuuden viettänyt kymmenien automiesten ympäröimänä. Osasin sivaltaa samalla mitalla ja jos pervouksia lähdettiin laukomaan, niin monen miehet korvat punottivat minun puheiden jälkeen. Minä pärjäsin siinä maailmassa. Mutta moni herkempi nainen varmastikaan ei. Voisiko siinä olla se syy, että tänäkin päivänä näemme valitettavan vähän naisia johtajistossa, järjestöissä, sekä päättävissä valtuustoista? Oliko pelisäännöt miesten sanelemat, joihin naiset eivät voineet vaikuttaa?

Nyt minulla on reilu kuukausi yrittäjien järjestötoimintaa takana ja voin kyllä erittäin ilokseni todeta, että olen todella positiivisesti yllättynyt. Jonnekin nämä möhömahaukot ovat kadonneet! Miehiä siellä on kyllä enemmistö edelleen, mutta kaukana möhömahaukoista. Minut on otettu kunnioittaen vastaan. Mielipiteitäni arvostetaan ja kuunnellaan siinä missä kenen tahansa muunkin yrittäjän. On paljon asioita jotka ovat uusia ja siksi kysymysten määrä saattaa olla valtaisa, mutta saan oikeita vastauksia naureskelun sijaan.  Minut halutaan mukaan päätöksentekoon ja nuoren naisen ajatukset ovat tervetulleita. Fiilis on mahtava!

Mutta voisiko sittenkin syy olla siinä, että osaan edelleen puhua miesten kieltä? Osaan ajatella ja esittää asiat tarpeeksi suurina kokonaisuuksia yksinkertaisesti enkä mene liian yksityiskohtiin? Osaan esittää mielipiteet vakuuttavasti, mutta toisia kunnioittaen?

Osaan myös käyttää naiseutta hyväksi tietyissä tilaisuuksissa. Mutta vain niissä ominaisuuksissa, jotka tekevät minusta vahvemman eikä missään nimessä heikomman. Esimerkiksi huumori on vahva ominaisuus. Usein naiset ovat liian herkkiä tai asettavat itsensä huumorin ulkopuolelle ja tämä ei ole missään yhteistyön tai kommunikoinnin muodossa hyvä asia. Pääsin heti mukaan järjestön ytimeen vain koska olin ainut nainen koko joukossa. Osaan ottaa johtajuuden tarpeen tullen. En pelkää muiden ihmisten arvostelua olivatpa he sitten nuoria, vanhoja, miehiä, naisia tai kokeneita. En piilottele naiseutta, mutta en anna sen missään nimessä hallita. Jos lähtö johonkin vaatii nopean päätöksen ja sitäkin nopeammat toimenpiteen, minun tulee pystyä siihen ilman tuntien valmistelua. Tämäkin on ominaisuus, joka saattaa viedä naiset pois niiltä tärkeiltä epävirallisilta kohtaamisilta. Se missä nainen vetäytyy pariksi tunniksi laittautumaan ovat miehet jo ehtineet porista keskenään tärkeimmät ajatukset ajankohtaisista asioista.

Uskon, että maailma ja miehet ovat muuttuneet. Se että naisia ei nähdä vieläkään tarpeeksi suurilla vaikutuspaikoilla on kiinni vain naisista itsestään. Naisten on otettava paikka itse, ei siihen kukaan tule heitä hakemaan. Aina voidaan piiloutua äitiyden, perheen, kodin tai jopa miehen tekosyihin, että ei ole muka aikaa. Nämä ovat täysin valintoja. Tänä päivänä naisella (Suomessa) on täysin samat mahdollisuudet kuin miehilläkin. Siispä naiset käyttäkää niitä. Voit olla tekijä siinä missä kaikki muutkin. Ole rohkea, ajattele suuremmin, tee yhteistyötä ja etene.

Haluan vielä suomentaa keksimäni sanan ”möhömaha ukko” = vanhempi sovinistinen mies, joka ei arvosta kanssaihmisiä. Tyrmää usein uudet ideat. On kaavoihinsa kangistunut ja käyttää valtaansa asioihin ja ihmisiin, joihin on aina käyttänyt. Onneksi tämä on sukupuuttoon kuoleva ryhmä! ;)

Kommentit

Suositut tekstit