Y-SUKUPOLVI TYÖELÄMÄSSÄ ON KUUMA PERUNA

Meidän yrityksessä on kolmekymmentä työntekijää ja olemme 2 henkilöä lukuun ottamatta 100% Y-sukupolven edustajia.
Y-sukupolvi työelämässä on tämän hetken kuuma peruna, joka herättää keskustelua puolesta ja vastaan. Meidän johtaminen koetaan haastavaksi, koska emme mukaudu työelämän muottiin. Olemme vaativia, kunnianhimoisia ja tarvitsemme jatkuvaa huomiota esimiehiltä. -Kyllä näin on! Mutta onko se väärin? Mikä onkaan tämä ”muotti” johon meidän tulisi sopia?

Me arvostamme elämää ja vaadimme että työelämä rikastuttaa sitä yhtä lailla kuin vapaa-aikakin. Toteutamme itseämme työelämässä ja johtajalta vaaditaan inhimillisyyttä sekä joustoa. Olemme yksilöitä ja ilman yksilön kunnioitusta ei tule parasta mahdollista työnlaatua. Raha ei ratkaise vaan työndynamiikka.

Nuoret ovat erittäin fiksuja. Me emme arvosta sitä, että esimies hengittää niskaan ja neuvoo jokaisen työvaiheen erikseen. Me haluamme selkeät odotukset ja autonomian tehdä asioita. Johtajan tehtävä on toki seurata, mutta ennemminkin antaa palaute lopputuloksesta ja ennen kaikkea luottaa ihmiseen. Luottamuksen voi rikkoa vain kerran, joten annetaan se yksi mahdollisuus.

Onko sinun koko vahvuutesi käytössä? Minkä asioiden tekeminen saa sinut syttymään? Jos saisit täyden autonomian, niin mitä tekisit toisin? Nuoret arvostavat, että työpaikalla kehitetään ja halutaan kehittyä. Kun keskustelukulttuuri on vahva,  yritys pysyy ajanhermoilla, kun yhdessä etsitään kokoajan parempia tapoja toimia. Y-sukupolvi haluaa äänensä kuuluviin. He ovat erittäin lojaaleja yritykselle, jos sen arvot ovat vahvat ja samassa linjassa ihmisten omien arvojen kanssa.

Johtajuutta tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa, mutta johtajuus ei ole ylhäältä alaspäin käskyjä, vaan enemmänkin valmennusta. Nykypäivän huippujohtajat tuntevat tiiminsä, kunnioittavat ja kehittävät heitä yksilöinä. Luottamuksen rakentaminen esimiehen ja työntekijän välillä on ehdoton hyvin voivalle työyhteisölle.
Kuinka luottamus rakennetaan? Mielestämme se on helppoa, jos sinulla on sydän. Kuuntele, kunnioita, arvosta, keskustele. On turhaa pelätä näyttää aidot tunteet tai olla inhimillinen johtaja.

Onko myös edelleenkin paheksuttavaa olla kaveri työntekijänsä kanssa? Me uskomme vahvasti että EI. Kun työpaikalla on hyvät pelisäännöt, selkeät roolit ja keskinäinen luottamus ja arvostus niin kaveruus ei varmasti ole pahasta. Eikö ole helpompaa tehdä hyvän tyypin kanssa hommia kuin huonon tyypin? Ja kukapa nyt huonoa tyyppiä kaverikseen ottaisi.

Siis tämäkin on yksi keskeinen piirre Y-sukupolvesta työelämässä. Me nautimme elämästä ja siihen kuuluu hyvä työpaikka, hyvät ihmissuhteet, itsensä toteuttaminen ja vapaus valita. Nämä kaikki asiat sekoittuvat, sillä elämä on vain yksi elämä ja siitä nauttiminen vaatii niitä kaikkia 24h. Siispä heitetään nurkkaan kaikki maneerit ja turhat roolit eri elämänalueilla ja aletaan nauttia elämästä todella myös töissä!

Kommentit

Suositut tekstit