TIIMIAKATEMIA ON PARAS JUURI TUOLLAISENA KUIN SE NYT ON!

Keskisuomalaisen lauantain lehdessä 5.9 Yrittäjän Päivän aattona kerrottiin kuinka Tiimiakatemian koulutuksessa on ollut ongelmia ja tulevaisuudessa siirrytään malliin, jossa opiskelijat käyvät ensimmäisenä vuonna yleiset liiketalouden opinnot. JAMKin rehtori Jussi Halttunen myös harmitteli monien perustettujen yritysten olevan aika pieniä eikä kaikista opiskelijoista tule yrittäjiä.

Ensimmäinen vuosi perusopintoja opiskellen meinasi loppua lyhyeen

Itse kävin kouluni juuri tuolla mallilla. Ensimmäinen vuosi perusopintoja teoriaa opiskellen, tenttejä raapustaen ja opintopisteitä keräten. Opiskelut meinasivat jäädä kesken, kun istuin kirjanpidon uusintatentissä toista kertaa ja ajattelin, nytkö minun pitäisi olla aikuinen ja minusta pitäisi tulla ihminen työelämään. Oli hetkiä kun vihasin koulunkäyntiä. Jokainen kurssi oli yksittäinen ja siitä saatu arvosana oli merkityksellinen opintopisteiden vuoksi, mutta oikean elämän kanssa sillä ei ollut merkitystä. En käynyt kertaakaan yritysvierailulla, minulta ei kysytty kertaakaan miksi haluaisin isona vaan kävelimme luokasta luokkaan ja maleksimme tunneilla kelloa tuijottaen. Parhaita olivat ne opinnot, joissa opettaja ilmoitti, että sinun ei ole pakko osallistua tunnille, riittää että tentit kurssin. Mahtavaa! Sain vieraantua vielä enemmän elämästä, kunhan muistini on hyvä ja opettelen kirjan ulkoa. Teorian opiskelu ilman käytäntöä ja päämäärää on turhaa.


Tiimiakatemia opetti ottamaan vastuuta

Siirryin ensimmäisen vuoden jälkeen Tiimiakatemialle ja ensimmäistä kertaa opiskeluelämäni alkoi saada suunnan. Minua kannustettiin miettimään mitä osaan, ketä tunnen ja ottamaan vastuuta elämästäni. Tutustuin lähes 400 yrittäjään yhdessä vuodessa. Kirjojen ulkoa opettelu muuttui uteliaisuudeksi lukea laajasti kirjallisuutta filosofiasta johtamiseen ja markkinoinnista elämänkertoihin. Tämä halu lukea ja oppia laajasti on jäänyt elämään. Minua kannustettiin tekemään ja paljon. Jos sinulla ei ole suuntaa niin tärkeää on lukea, käydä yritysvierailuilla, osallistua seminaareihin ja saada työkokemusta. Ole aktiivinen. Tämän minä osasin. Muistini on aina ollut heikko ja matematiikka aiheuttanut haasteita. Mutta sosiaalisesti olen ollut lahjakas pienestä pitäen. Koulumaailma arvostaa juurikin niitä ominaisuuksia, jotka minulla ovat heikkoja. Ensimmäistä kertaa pääsin hyödyntämään sosiaalisia taitojani. Minulla oli johtajan kykyjä. Sain ihmiset kuuntelemaan ja tekemään asioita haluamallani tavalla. Osasin rakentaa toimivia tiimejä projektien ympärille ja saimme tuloksia. Se että ymmärsin talouden periaatteet on tärkeää, mutta ei siihen tarvitse osata kirjanpitoa vaan on tärkeää osata löytää oikea ihminen, joka on siinä paras.

Minusta tuli yrittäjä

Tiimiakatemian opinnot olivat opinnäytetyötä vaille valmiit, kun lähdin toteuttamaan omaa unelmaani ja perustin yrityksen 22 vuotiaana. VILA naistenvaateliike avasi ovensa syksyllä 2006. Olin ottanut pirusti velkaa ja palkannut samantien 4 työntekijää. Yhtäkkiä olin siirtynyt opiskelijasta yrittäjäksi, toimitusjohtajaksi ja esimieheksi. Ilman Tiimiakatemiaa en varmasti olisi yrittäjäksi ryhtynyt. Tänä päivänä 9 vuotta jälkeenpäin liikkeitä on 5, työllistän 30 ihmistä, liikevaihto on 3 miljoonaa.

Palvellaanko yhteiskuntaa vai koulurakennetta?

Jos oikeasti haluamme kasvattaa yrittäjiä tähän suomen maahan, niin mitä enemmän poistamme koulumaisuutta ympäriltämme, niin sitä enemmän yrittäjiä syntyy. Jokainen yritys on pieni alussa ennen kuin siitä tulee suuri. Ja tänä päivänä 1-5 hengen yrityksiä on suomessa yli 200.000 ja niitä tarvitaan entistä enemmän. Tämän päivän yrittäjä osaa hyödyntää verkostoja ja tehdä yhteistyötä parhaiden asiantuntijoiden kanssa. Se että palkkaat kaikki osaajat omalle palkkalistalle on riski niin kauan kuin Suomea hallinnoi liitot 70 luvulta peräisin olevilla aatteilla.

Tiimiakatemian perustaja opetusneuvos Johannes Partanen loi vuonna 1993 jotain niin mullistavaa, että sitä ei osata vieläkään käsittää. Kaikista ei tule yrittäjiä, eikä pidäkään. Kaikille Tiimiakatemian opiskelumetodi ei sovi, mutta ne metodit ovat kuin oikeaa elämää eikä vain opiskeluelämää. Käsittääkseni Tiimiakatemiasta on syntynyt yrittäjiä suhteessa opiskelijoihin eniten koko Suomesta myös valmistuneiden työllisyysaste on lähes 100%. Vastaako siis muutos ensimmäisen vuoden perusopinnoista yhteiskunnan haasteeseen vai palvellaanko muutoksella korkeakoulun omia rakenteita? Tiimiakatemiassa pitää ottaa vastuuta eikä mitään anneta valmiina ja vastuunottaminen onkin ehkä suurin puute tämän päivän ihmisillä. Älkää pakottako ketään enää koulunpenkille elleivät sitä itse halua. Siellä saadaan istua jo elämästä lähes 12 vuotta se on ihan riittävä. Parempi ratkaisu ensimmäisen vuoden sijaan olisi tarjota tiettyjä kursseja niitä tarvitseville aina kuin mahdollista. Älä jaottele, kurssita, pisteytä vaan synnytä halu oppia niin ihminen oppii ja syntyy yrittäjiä. Yllättäen tästäkin matematiikka vihaajasta on tullut budjetteja rakastava taseentulkitsija, joka johtaa yritystään vahvasti talous mukana kulkien.

Suvi Widgrén
yrittäjä
entinen Tiimiakatemialainen

Kommentit

Suositut tekstit