Opettaja: Kannusta nuorta kokeiluihin ja toteuttamaan unelmia!

Suuntaan tämän tekstin ennen kaikkea opettajille. Heillä on suuri vastuu siitä, millaisin eväin nuoret suuntaavat työelämään valmistuttuaan ja millaisen uran he valitsevat. Opettajilla on suuri vaikutus myös siihen, millainen kuva yrittäjyydestä annetaan uravaihtoehtona. Vain kannustamalla ja rohkaisemalla Suomeen voidaan saada lisää yrittäjiä.
Yrittäjyys on työtä, ei sen kummempaa
Olen itse 32-vuotias yrittäjä, jonka kouluaikoina yrittäjyydestä ei juuri puhuttu. Yrittäjyyskasvatuksen sain sen sijaan kotoa, sillä omat vanhempani ja lähes koko sukuni on yrittäjiä. Monet näkevät yrittäjyyden jonain outona, vaikeasti ymmärrettävänä asiana, mutta se on työtä siinä missä muukin. Yrittäjänä vain usein tekee sitä mitä haluaa. Yrittäjä on myös täysin vastuussa tekemisistään ja palkka on ansaittava omalla työllä joka päivä. Jos yrittäjällä, kuten minulla, on myös työntekijöitä, yrittäjän vastuulla on myös muiden ihmisten palkka. Katseen on oltava koko ajan tulevaisuudessa, jotta yrityksen toimintaedellytykset säilyvät.
Yrittäjyys on samalla myös elämänasenne. Täytyy olla valmis haasteisiin ja seikkailuihin, ottaa se kaikki vastaan, mitä elämä parhaimmillaan meille tarjoaa.

Elän yrittäjänä unelmaani
Minulla oli nuorena unelma omasta vaatekaupasta. Kun 22-vuotiaana perustin oman vaatealan yritykseni ja palkkasin ensimmäiset neljä työntekijää, elin todella unelmaani. Saatoin illalla mennä ihastelemaan omaa myymälää tuntien ylpeyttä siitä, kuinka tämä kaikki oli minun omaani. Hyppäsin yrittäjän saappaisiin suoraan koulun penkiltä, Jyväskylän ammattikorkeakoulun Tiimiakatemiasta. Siellä sain loistavat eväät yrittämiseen. Minua kannustettiin tekemään niitä asioita, joista olin kiinnostunut, rakentamaan omaa verkostoa, käymään tilaisuuksissa ja seminaareissa, juttelemaan erilaisten ihmisten kanssa sekä jakamaan ajatuksiani. Jos sain idean tehdä jotain toisin tai paremmin, minulle ei naurettu, vaan rohkaistiin ryhtymään toimeen.

Rakastan työtäni yrittäjänä. Saan tehdä parhaiden tyyppien kanssa juuri sitä mitä haluan. Jokainen päivä ja viikko ovat erilaisia. Viikkoihini saattaa kuulua myyntityötä Jyväskylän myymälässä, sisäänostoja Tanskassa, myyntikoulutusta Joensuussa, vuokraneuvottelu Tampereella tai seminaariesiintyminen Kuopiossa. Teen yritykseni markkinoinnin, budjetoinnin, seuraan lukuja ja mietin strategioita sekä valmennan omia johtajiani. Välillä siivoan varastoa ja välillä istun ministerin kanssa kahvilla. Toisinaan työpäivät venyvät kellon ympäri, joskus voin ottaa päiväunet keskellä päivää. Olennaista on se, että rakennan kalenterini itse ja olen oman elämäni herra.

Unelmia ja osaamista luodaan jo koulussa
Kouluissa ja sen ympäristöissä tapahtuu paljon. Omaa tulevaisuutta voi luoda joka päivä koulussakin. Nuoria pitäisikin kannustaa aktiivisuuteen ja opiskelemaan elämää, ei koulua varten. Jokainen uusi kohtaaminen ja kokeilu voi olla hyödyksi elämässä. Uteliaisuus ja aktiivisuus kantavat pitkälle ja opettajat voivat omalla asenteellaan kääntää nämä ominaisuudet nuoren voimavaroiksi.
Tämän päivän työelämässä viestintä- ja tiimityötaitoja vaaditaan kaikilta. Eristäytymällä opintojen aikana vain lukemaan, saattaa myöhemmin tulla vastaan haasteita. Etenkin yrittäjänä myös myynti- ja markkinointiosaaminen on keskeistä, sillä ilman myyntiä ei tule tulosta.
Yrittäjänä olen itse päässyt sekä soveltamaan opiskeluaikana kehittämääni osaamista että oppimaan jatkuvasti uutta. Sitkeyttä ja puheenlahjoja tarvittiin jo yrityksen perustamisvaiheessa, kun rahoitus piti saada kasaan. Johtajuutta pääsin harjoittelemaan yrityksen kasvun myötä, kun avasin toisen myymäläni Tampereelle 19 kuukautta Jyväskylän avajaisten jälkeen. Tämän jälkeen myymälöitä on tullut vielä 3 lisää. Elämä on oppimista ja pohja tälle luodaan koulussa.

Opettaja: Kannusta nuoria tavoittelemaan omia unelmia, kysymään tyhmiä kysymyksiä ja kokeilemaan eri asioita. Parasta, mitä voit nuorelle antaa, on kuuntelu, arvostus ja kunnioitus. Kerro eri uravaihtoehdoista, äläkä koskaan vähättele suuria unelmia.

Teksti on neljäs osa Yrittäjyys yhdistää -hankkeen blogikirjoitusten sarjaa, joka keskittyy pohtimaan yrittäjyyttä työnä, ilmiönä ja työllistymismahdollisuutena. Kirjoituksia julkaistaan kerran kuussa. Sarjan päätoimittajana toimii hankkeen projektipäällikkö Niina Pitkänen.
Suvi Widgren

Suvi Widgren

yrittäjä, Keski-Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja ja Suomen Nuorten Yrittäjien valiokunnan jäsen
Kirjoittaja omistaa viisi naistenvaatteisiin keskittyvää VILA-myymälää ympäri Suomen työllistäen 30 nuorta naista intohimoinaan yrittäjyys, yrittäjyyskoulutus, ihmiset ja niiden kehittäminen, johtaminen, myynti ja muoti.

Kommentit

Unknown sanoi…
Hienoa Suvi!
Yritän pitää sanasi mielessäni.
Hienoa, että vaikutat.

T. Minna Tiainen, yksi ope Laukaasta.

Suositut tekstit