AVIOLIITON PYHÄ SALATTU SATAMA


Kesä on loppusuoralla. Ihania kauniita häitä on taas vietetty kasapäin ympäri suomea. On vannottu rakkautta myötä- ja vastamäessa. Nuori pariskunta elää elämänsä onnellisimpia aikoja. Monilla työurakin alussa. Ensimmäinen yhteinen koti hankittu ja se on tyylikäs ja kompakti juuri heille kahdelle. Vauvaa jo suunnitellaan mielessä. Sillä näin meidät on opetettu; naimisiin, lapsia, mieluummin kaksi kuin yksi, sillä kyllä sisar täytyy jokaisella olla. 

Nuorta paria siunataan lapsella ja toisellakin. Reilussa kahdessa vuodessa on kahden nuoren parin huoleton elämä muuttunut vanhemmuudeksi. Todennäköisesti auto on jo farmarimallia ja talo on rakenteilla. Näin kuuluu Suomalaisen perheen toimia. Näin kaikki tekee ja tämä tuo onnen elämään. Mutta tämä onni tuo paljon vastuuta ja elämän sisältö on tehnyt hetkessä täyskäännöksen kahdenkeskisistä romanttisista hetkistä täyskaaokseen. Arki pyörittää, omat halut tulee tukahduttaa, sillä lapset ja perhe menevät aina etusijalle. Työtä pitää tehdä, jotta kaikki kustannukset saadaan katetuksi. Mukaan parisuhteeseen tulee väsymys, turhautuneisuus ja turhat odotukset. 

Jokaisella on omat ajatukset ja odotukset avioliittoelämästä, mutta puoliso ei täytä näitä odotuksia millään muotoa. ”Taas se menee kavereiden kanssa jonnekin. Taas se räpeltää kännykkäänsä. Minä yritän antaa hellyyttä, mutta minut torjutaan. Eikö se koskaan voi osallistua mihinkään. Minä joudun tekemään kaikki valinnat .” Tunteista on vaikea puhua, kun ei jaksaisi riidellä. Töiden jälkeen kotiin meneminen rupeaa tuntumaan raskaammalta kuin itse työ. Istut sohvalla ja tuijotat puolisoasi lasittunut katse silmilläsi ja pikkuhiljaa ajatus on hiipinyt mieleesi; ”En halua tätä! Olen vielä nuori ja haluan elää. Haluan valvoa pikkupäissään kesäyössä, tuntea intohimoa ja vapautta. Matkustaa ja suudella vesisateessa, olla spontaani ja nukkua heinäaitassa!”

Niin kauan tukahdetut tunteet purkautuvat sanoina: Haluan eron. Tai usein tähän ei ole tarpeeksi rohkeutta ja ratkaisua haetaan pettämisestä. On helppo hakeutua vieraan vietäväksi, elää kaksoiselämää ja saada elämään kaivattua jännitystä. Jos jäädään kiinni, niin sinun ei tarvitse ratkaisua tehdä ja jättää vaan sinut jätetään ja pääset irti avioliiton siunatusta oravanpyörästä. 

Tämä on yllättävän monen parin surullinen avioliiton tarina. Mutta tämä voidaan välttää.
Minähän en ole mikään koulutettu avioliiton asiantuntija, mutta 13 vuotta saman miehen kanssa, voi tänä päivänä olla jonkin moinen saavutus ja niitä kriittisiä vuosia eletään lapsiperheenä juurikin nyt. Kiteytän toimivat neuvot neljään kovaan K:hon.

Kunnioita
Jos et pysty kunnioittamaan toista, niin kuinka voisit rakastaa häntä? Tämä asia ei varmasti ollut ongelma kun päätitte laittaa hynttyyt yhteen. Itse asiassa ne asiat saattoivat olla juuri niitä asioita, joissa häneen ylipäänsä rakastuit. Ja kun löydät ne joita puolisossasi kunnioitat, niin sano ne hänelle ääneen. 

Kuuntele
Parisuhde menestyäkseen vaatii töitä samalla tavalla, kuin mikä tahansa yrityskin. Älä pidä mitään itsestään selvyytenä vaan pidä aistit herkillä ympärillä tapahtuvien asioiden kanssa. Kuuntele puolisoasi mitä hänellä on sanottavaa. Mutta usein avioliitto vaatii tunneälykkyyttä sanattomiin viesteihin. Jos aistit että jokin ei ole kohdillaan, niin siihen pitää puuttua, vaikka ei sanoja vielä olisikaan. Anna tilaa myös onnellisuudelle. Monet ovat läsnä, mutta eivät kuuntele toista. Kuuntelua helpottaa aito kiinnostus ja uteliaisuus toisen tekemisistä. Vaikka sinua ei kiinnostaisikaan pätkääkään vaikka hänen työnsä, niin et voi sulkea korvia yhdestä tärkeästä asiasta hänen elämästään tai samalla menetät ensimmäisen tärkeä asian eli kunnioituksen. 

Kommunikoi
Herran jumala puhukaa toisillenne! Tällä vuosituhannella on keksitty kaikki watch’upit, tekstarit, facebookit, mailit, twitterit ja vaikka youtubet, niin kyllä pitäisi olla työkaluja viestitellä toiselle. Puhu toiselle mitä haluat, mikä sytyttää ja mikä sammuttaa. Meillä on välillä taipumusta mykkäkouluun, mutta watch’Up on loistava keino avata tunteitaan. Työmatkustus on jokaviikkoista, joten tekstarit ovat ihana romanttinen tapa sanoa toiselle, että välittää. Sähköpostilla on myös helppo sopia arjenmenoja, kuka vie lapsen harrastuksiin tai kuka hommaa kummilapsen rippilahjan. Kommunikointi on myös seksin tärkein väline. Kerran yhdessä opeteltu takaa vuosien nautinnon. Ei toinen voi tietää mistä toinen tykkää, jos et hänelle sitä kerro. Ja vaikka toisella olisi kokemusta vuosia toisista kumppaneista, niin sekään ei takaa seksinjumalan kruunua avioliitossa. Siis kerro, älä oleta.

Käy treffeillä
Tämä on ollut meille yksi tärkein työkalu toimivan avioliiton kannalta ruuhkavuosina. Kalenteri täyttyy aamusta iltaan töistä ja harrastuksista. Viikonloput menevät perheen pyörityksessä. Ystävien ja sukulaisten tapaamiset sovitaan kalentereihin, mutta ei sitä tärkeintä, eli milloin tapaan oman puolison rauhassa kahdestaan. Kun on treffit, niin silloin keskitytään toiseen. Puhelinta ei räplätä, töitä ei tehdä eikä tavata kavereita. Vaan silloin ollaan kahdestaan. Treffit voivat tarkoittaa lounastreffejä oman puolison kanssa, parintunnin hetkeä kahdestaan kotona ilman mitään ihmeellistä tai vaikka viikonloppureissua ulkomaille. Tehkää niistä teidän näköiset. Käykää lenkillä, menkää leffaan, ravintolaan, harrastakaa seksiä tai vain jutelkaa kahdestaan, mutta pääasia on se että olette vain te kaksi, ilman lapsia ja teette sen säännöllisesti. Tämä auttaa jaksamaan ja tuo sitä pientä säpinää myös tuttuihin kuvioihin. 

Hyvät naiset ja miehet. Älkää kiirehtikö minkään asioiden kanssa. Olkaa avoimia asioista, joita juuri te haluatte. Vaikka ympäristö luokin paineita olla tietynlainen kunniallinen kansalainen niin kaikki eivät mene samaan muottiin. Menkää naimisiin tai olkaa menemättä, tehkää lapsia tai olkaa tekemättä, tehkää lapsia 8 tai vain 1. Asukaa vuokralla keskustassa tai rakentakaa maalle kaunis talo. Ei ole oikeita vastauksia. Mutta tehkää töitä toistenne eteen. Sillä pitkäaikainen kumppanuus voi olla parasta elämässä kunhan sen saa toimimaan ja siitä pitää huolta. 

Kommentit

Suositut tekstit