NEITSYTMATKA PIHTIPUTTAALLE

Tein neitsytmatkanani eilen Pihtiputaalle. Oletko sinä käynyt tuolla nelostienvarren, maailman puhtaimman ilman omaavassa pikkupitäjässä? Mahtava ja erilainen päivä. Sain kunnian tavata paikallisia yrittäjiä ja tutustua heidän yrityksiin. Kunnanjohtaja ja kunnanvaltuutettuja oli matkassamme mukana ja saimme rikastavia keskusteluja aikaiseksi.
Aika oli pysähtynyt. Aivan kun olisin tullut 20-vuotta ajassa taaksepäin. Yrityksissä oli hiljaista. Ei siis musiikki pauhannut kaiuttimista, telkkarit näyttänyt taivaskanavia, tai autot pörrännyt ja liikennevalot piipittänyt. Ihmiset eivät kävelleet korvakuullokkeet korvissa ja näppäilleet kännykkäänsä. Asioita ei hoidettu pikana vaan aikaa oli aina vaihtaa kuulumiset asiakkaan kanssa. Jokainen tunsi jokaisen. Eikä vain jokaisen ihmisen vaan myös heidän koko tarinansa. Toisista välitettiin ja ystäville ja sukulaisille voitiin lähettää terveiset.

Lähiruokaa Suomesta
Meidät ”kaupunkilaiset” otettiin todella lämpimästi vastaan. Sain juoda varmaan 8 kuppia kahvia ja joka pöydässä oli lähiruokaa parhaista raaka-aineista tehtyä pullaa, muikkukukkoa, tai sämpylöitä. Lähiruokaa arvostetaan tässä pitäjässä suuresti. Enkä yhtään ihmettele että aivan kohta julkaistava sensaatio ruokaasuomesta.fi sivusto on kehitetty täällä lähiruoan mekassa Pihtiputaalla. Saimme kunnian olla tuon yrityksen julkistamistilaisuudessa. Ja kylän ylpeys omasta pojasta Eerosta oli käsinkosketeltavaa. Eero Kananen mullistaa Suomen lähiruoka busineksen. Hän on rakentanut koko suomen kattavan lähiruoka verkoston, jossa on koottuna kaikki Suomen pientuottajat sekä heidän ympärilleen verkkokaupan, josta kuka tahansa mistä tahansa Suomesta voi ostaa heidän tuotteitaan. Minusta tulee ainakin tämän palvelun asiakas. Myös tilalliset olivat kiitollisia tästä innovaatiosta. Nykyään tuottajille jäävä kate on kokoajan pienempi. Heidän tulisi saada keskittyä siihen ydinosaamiseen eli tuotteen tuottamiseen eikä markkinointiin. Tämä palvelu on helppokäyttöinen ja auttaa löytämään asiakkaat sekä tuomaan oman tilan tarinan kaikille tutuksi. 

Keski-Suomen yrittäjien puheenjohtaja Petrikki Tukiainen, ruokaasuomesta.fi lähiruokaverkkokaupan perustaja Eero Kananen ja minä yrityksen julkistamistilaisuudessa


Tulevaisuus on meidän omissa käsissä
Vaikka kuntapolitiikka on kokoajan huulilla ja valtion leikkuri heiluu milloin missäkin. Niin tässä kunnassa ei käytetä aikaa märehtimiseen ja vatvomiseen. Realiteetit tiedetään missä mennään, mutta elämää eletään täysillä. Pihtiputaan mahdollisuudet ovat nelostiessä. Suomen vilkkaimmin liikennöidyssä valtatiessä. Ideoita oli kassillinen mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Matkailu, biokaasu, puhdasilma, hotellimajoitus, lähiruoka, nämä kaikki asiat nähtiin upeina mahdollisuuksina ja niiden eteen tehdään töitä ja jaetaan ajatuksia rohkeasti yrittäjien kanssa. Kunnanjohtaja oli ihana nauravamies joka välitti jokaisesta. Vain yrittäjät pitävät kunnan virkeänä. Ilman heitä ei synny työpaikkoja eikä ole tulevaisuutta. Toimivat nettiyhteydet ovat myös elinehto. Nykyään nettiä ei tarvita vain facebookkiin vaan useat maatilat toimivat nettiyhteyksillä. Syötätkö 200 lehmää yksitellen nappia painamalla, siihen menee 16 tuntia vai voisitko syöttää ne kerralla nappia painamalla, jolloin siihen menee minuutti. Netti ja toimiva sellainen on elinehto myös maalla.

Tekemisen meininkiä
Tekemisen meininki näkyi jokapuolella. Paikallislehti Kotiseudun sanomat on palkittu useana vuotena Suomen parhaimpana paikallislehtenä. Päätoimittaja on ollut sama 36-vuotta. Siinä tulee juttuihin väriä ja asennetta kun toimittaja tuntee hyvin haastateltavat. Kosketus on positiivinen, vaikka totuus pitää tulla julki, niin haluatko levittää pahaa karmaa omaan pitäjään, no et. Kyllä se on aina näkökulmastakin kiinni, kun asioita voi tarkastella niin monesta eri kulmasta.
Päästiin sitä puimaan politiikkaakin. Paikallisen menestyneen vanhemman yrittäjän sanoma oli selvä: ”Sirkustahan se on, kuka siellä johtaa? Se velan otto pittää loppua! Jos suomalaiset luottaisivat hallitukseen, niin kuin ennen vanahaan, niin jokainen suomalainen ottaisi ommaa velkaa ja antaisi sen valtiolle ja sanoisi tässä, niin ei tarvii kuulla ennää sitä nurinaa, mutta kukas heihin nykyää luottaa?”
Tämä neitsytmatka oli mahtava! Kiitos Pihtipudas, teistä vielä kuullaan. Saisi jokainen pieni kunta ottaa teistä mallia. Sillä kyllä kunta on kuntalaistensa näköinen niin hyvässä kuin pahassa. Täällä ymmärretään kuka niitä työpaikkoja luo ja kuka pitää kylänraitin virkeänä ja palvelut kattavana. Kyllä se taitaa olla yrittäjät.

minä ja kuuluisa Pihtiputtaan mummo

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Todella hieno ja asiallinen kirjoitus.
Anonyymi sanoi…
Onko hyvä vai huono asia että on 20v jäljessä.
Suvi Widgrén sanoi…
Mielestäni se ei ole huono asia ainakaan tässä tapauksessa. Välillä olisi jokaisen hyvä pysähtyä ja miettiä mikä elämässä onkaan tärkeää. Ei se kiire vaan laatu. Yrittäjä mukautuu aina markkinoihin, enkä usko että samat asiat myisivät maalla kuin kaupungissa. Ollaan ylpeitä maaseudusta ja korostetaan sen vahvuuksia. Kilpailu kaupunkien kanssa onnistuu vain erottautumalla. Ja erottautuminen on nimenomaan välittämisessä, rauhoittumisessa ja tekemisen meiningissä. Vielä kerran hyvä Pihtipudas älkää menettäkö tuota teidän asennetta!

Suositut tekstit