KRIISISSÄ HYVÄ JOHTAJUUS TUNNISTETAAN

Monessa yrityksessä ja työpaikassa eletään juuri näinä päivinä ahdistavia ja tiukkoja hetkiä. Myynti ei vedä, kuluja leikataan ja jokainen jolla on töitä tulee olla kiitollinen siitä, mutta kiitollisuus saattaa olla tunne, jota ei aina muista kun painat pitkää päivää ja annat itsestäsi kokoajan 110%. Moni työntekijä kiroaakin, että ”Perkele en minä ole mikään yrittäjä vaan vain työntekijä, miksi se tulos revitään minun selkänahkasta?!” Näissä tilanteissa jos missä on vahva huippujohtaminen paikallaan. Kriiseissä hyvä johtaja tunnistetaan. Suurissa organisaatioissa johtotasoja on monia ja välijohtajilla jos kenellä on tiukkapaikka. Jos sinulla on huono esimerkki esimiehestäsi, niin kuinka pidät mielen rauhallisena ja asetut tilanteen yläpuolelle niin, että itse kuitenkin pystyt viemään hyvää johtajuutta eteenpäin omille alaisillesi.

Huonon johtamisen seuraamukset

Paine tuloksesta purkautuu huonoksi käytökseksi ympäristöön. Esimiehet eivät luota alaisiinsa. Alaiset ja kumppanit ovat raportointivelvollisia joka asiasta. Kaikkeen pitää pyytää lupa ja kutsuja ylimääräisiin palavereihin tulee useasti. Aikaisempi vapaa kenttä rajataan pieneksi tilaksi liikkua ja ihmisten uudet ideat nähdään vain kuluina, joihin ei ole varaa. Pikkuhiljaa tekemisen meininki muuttuu suorittamiseksi, ahdistuneiksi työpäiviksi sekä peloksi kanssaihmisiä kohtaan. Jokainen kysymys ja pyyntö on liikaa. Et halua kohdata ihmisiä, kun et halua että pelko silmistäsi näkyy ja usko itseesi on haihtunut. Aiemmin odotit työpäivän jälkeisiä hetkiä, jolloin porukalla kokoonnuttiin vaihtamaan kuulumisia. Kutsuja illanviettoihin sateli ja porukka oli kuin yhtä suurta perhettä. Nyt et tiedä kehen luottaa ja parempi vain varmistaa oma selusta, ettei käy kalpaten. Kuulostaako tutulta? Voisiko se mennä toisin?

Kaupanalan ahdinko

Meidän yrityksessä jokainen päivä on selviytymistarina. Kaupanala on muuttunut 9 vuodessa. Verkkokaupat ovat tulleet jäädäkseen. Kulut ovat nousseet ja kilpailu kiristyy. Venäjän tilanne on vaikuttanut myös meille tänne Suomeen. Suomen surkea taloustilanne näkyy. Ihmisillä ei ole töitä tai jos on, niin pelko tulevaisuudesta näkyy kulutuksessa. Rohkeus on muuttunut varovaisuudeksi ja vähintään empimiseksi. Asiakasmäärät laskevat jatkuvasti ja luottokortit ovat pannassa, sekä käteisen käyttö on lisääntynyt, jotta pysytään oman talouden budjetissa. Tähän vielä lisätään aukioloaikojen säätely, niin Avot soppa on valmis.
Silti olemme tasaiseen tahtiin kasvattanut myymälöiden määrää sekä liikevaihtoa. Tiukkaa on ja tulos on käynyt reippaasti pakkasen puolella. Kulujen säästöjä on tehty niin paljon kuin mahdollista. Vaikka se tuntuu älyttömältä, niin jokainen pienhankintakin kilpailutetaan ja punnitaan sen todellinen tarve. Meidän yrityksessä ei ole koskaan mälläilty rahalla vaan tiukoilla mennään. Välillä todella ottaa päähän, että milloinkas sitä voisi vähän höllentää.

Johtaminen tiukassa tilanteessa

Johtamisessa tämä tiukka kulukuuri ja tulospaine ei näy negatiivisesti. Nuoret ovat mahtavaa porukkaa ja haluavat kehittyä ja kehittää yritystä. Kun menee heikosti, niin silloin pitää löytää asiat, jotka ovat meidän vahvuuksia ja missä olemme onnistuneet. Aina jokaisesta ihmisestä ja yrityksestä löytyy hyviä asioita. Minä uskon edelleen, että yhdessä tekeminen luo parhaat tulokset. Johtamisen tulee olla avointa, välittävää ja suoraa. Jokaisen tekijän on mentävä samaan suuntaan. Kaikki energia on kohdistettava tekemiseen. Ei välttämättä enemmän vaan laadukkaammin. Turha raportointi pois ja tilalle avointa keskustelua. Analysoi nopeasti mennyt aika ajatuksella, mitä tekisin paremmin ensi kerralla. Realiteetit on toki tiedettävä. Niistä tulee löytää asiat, joihin emme voi vaikuttaa ja asiat joihin todella voimme vaikuttaa. Johtajana anna kiitosta ja luota tekijöihisi. Ole läsnä ja kuuntele. Sinun tulee tuntea oma joukkosi ja annettava palautetta. Selkeä tavoite ja ennen kaikkea sen seuranta. Jos tulos parannuksen on oltava merkittävä, niin sitä ei tehdä yhdessä yössä, eikä kenties yhdessä vuodessakaan. Johtajan tulee asettaa selkeät ja realistiset tavoitteet.

Juhli onnistumisia

Pienestäkin parannuksesta on annettava kiitosta joukoilleen, koska se on oikea suunta. Voiko olla kaikkein kauheinta, jos yrityksesi on parantanut tulosta satojen tuhansien tappiosta parinkymmen tuhannen tappioon ja palaute on; ”voih, tappiota edelleen.” Kun parannusta tehdään ja pieniä voittoja saavutetaan niin niitä tulee muistaa juhlia! Pieni hurraa huuto ja yläfemma tekee ihmeitä. Ottakaa yrityksen jokainen voimavara käyttöön. Kun kokoonnutte yhteen porukalla, niin älä tee johtajana sitä virhettä, että joukkosi istuu hiljaa paikoillaan ja sinä pidät kalvosulkeiset surkasta tilanteesta. Vaan anna heidän puhua ja vaikuttaa. Kysy mitä he tekisivät toisin ja mitä sinä voit tehdä heidän hyväkseen, jotta työnteko olisi mahdollisimman hyvää.

Minä arvostan johtajana suuresti tekijöitäni. Me olemme yhtä ja jokainen nainen antaa 110% kaikkensa tämän yrityksen eteen. Asioista tulee puhua niiden oikeilla nimillä, mutta siksi että asiat menisivät eteenpäin ei siksi että märehtisimme menneitä.

Paremman johtajuuden puolesta
Suvi Widgren, yrittäjä, johtaja, nainen, työntekijä

Kommentit

Unknown sanoi…
Mahtavaa Suvi! Nyt oli räjäyttävä teksti! t. Vilma

Suositut tekstit