KONE KÄY KOVILLA KIERROKSILLA

Vuosi 2015 startattu vauhdilla! Jopa niinkin vauhdilla, että tahtia pitäisi jo nyt hieman hiljentää. Tämähän on yrittäjille tuttu olotila. En usko uuden vuoden lupauksiin. Teen lupauksia itselleni kokoajan ja niitä kohti mennään. Yleensä lupaukset ovat enemmän tekemistä, paremmin, kovemmin, tavoitteita joka laittaa jalkoihin ja selkärankaan vielä enemmän vauhtia. Tänä vuonna lähdettiin eri suuntaan. Nyt tavoitteena on hidastaa, rauhoittua ja ottaa hetkiä hiljentymiselle. Ei tokikaan omasta viisaasta ymmärryksestä vaan oivallus tapahtui First Beat mittauksen avulla. 

Lähdin mukaan mittaukseen silkasta mielenkiinnosta. Odotukset eivät olleet kummoiset, päinvastoin mielestäni olen mestari oman ajankäytön hallinnassa. Hallitsen urani, perheeni ja yksityisen ajankäytön hyvin. Olen tehokas ja nautin elämästä, ihmisistä ja saavutuksista ympärilläni. Olen nuori ja energiaa riitää, etsin kokoajan uusia tapoja jakaa ja käyttää sitä. 

Tarkoituksena on mitata 3 vuorokautta putkeen sykettäni yötä päivää. Mittausajankohdan tulisi olla täysin normaalia elämää, 2 työpäivää ja 1 vapaapäivä. Samalla nettipohjaiseen sovellukseen merkataan lyhyesti nukkumisen, työnteon, treenauksen ja alkoholin ajat ja määrät. 


SYKEMITTARIT RINTAAN JA MENOKSI

Mittauksen aloitus oli helppoa. Minulle tuotiin mittari työpaikalle ja kerrottiin tarkasti ohjeet, kuinka tulisi toimia. Ajankohdaksi valittiin tiistai aamusta lauantai aamuun. Koska halusin tuloksia kokorahan edestä, pidin mittaria 4 vuorokautta vastoin ohjeita. Lauantaita en olisi voinut ottaa mukaan, sillä ohjelmassa oli yrittäjien vuosijuhla Keski-Suomessa ja mittarit eivät olisi oikein sopinut asuuni. Vaikka olisihan se ollut huomiota herättävän tyylikästä olla sydämentahdistimet rintakehällä ja juoda skumppaa kaksin käsin. 

Mittauksen aikainen viikkoni oli normiviikko. Sisältäen reissua Tampereelle, palaveripäivä, johon mahdutettu 6 palaveria putkeen vain siirtymäajat paikasta toiseen huomioiden sekä 2 normaalia toimistopäivää. Päivä saattoi alkaa kukonlaulun aikaan kuudelta, kotiin ilta seitsemältä, anopin synttäreiden kautta Elixialle treenaamaan. Vaikka mittarit piiloutuivat loistavasti vaatteiden alle, halusin tietenkin esitellä uutta kokeiluani mahdollisimman monelle. Vaikka piti elää normaalia elämää, niin silti tuntui hieman pervolta ajatella että joku näkee mitä teen milloinkin. Esimerkiksi seksi jätettiin mittauksen ajaksi väliin. :) 

ELÄMÄNI ENSIMMÄINEN PSYKOLOGIN ISTUNTO

Mittaus sujui ongelmitta ja oli palautteenannon aika. Oli kutkuttavaa ja mieletöntä mennä tapaamaan psykologivalmentajaa. Siis mulla oli elämäni ensimmäinen terapiaistunto edessä. Sepä oli niinkin mahtava kokemus, että siihen voisi jäädä koukkuun. En enää lainkaan ihmettele miksi valtameren toisella puolella jo lähes kaikilla on oma terapeutti. Se on jo yhtä normaalia kuin oma personal trainer. Psykologin tai ajanhallinnan ammattilaiset tulevat yleistymään lähitulevaisuudessa samalla tavalla kuin personal trainerit nykyisin. On helpompaa treenata omaa takamusta toisen valmennuksessa niin miksipä ei omaa ajatteluakin ja sitä kautta käytöstä. 

Minun kohdallani ei keskitytty ravinto ja liikuntapuoleen, koska sitä olen harjoitellut koko viime vuoden oman PT:n kanssa. Vaan tarkastelun alla oli muu elämä ja sen tahti. Psykologi Satu kävi tulokseni läpi ammattilaisen ottein. Hän kyseli ja sai minut huomaamaan itse omia epäkohtia. Rakastan suoria ihmisiä ja Satu pystyi haastamaan minua löytämään ongelmakohtia sekä toki ratkaisuja niihin. Kuinka muuttaa pieniä juttuja, jotka vaikuttavat heti. Perheelisenä ja yrittäjänä en ole vastuussa vain itselleni tekemisistä ja olemisesta vaan vaikutuksen alla on monia ihmisiä. Siksi minun käytökseni ja muutos vaikuttaa moneen. 


KROPPANI KÄVI KOVILLA KIERROKSILLA

Tulokseni eivät ollutkaan niin stressittömät kuin kuvitelin. Suurimpia huomioita olivat että stressitasoni kasvoi loppuviikkoa kohden. Vaikka unenmääräni oli normaalitasolla niin unen laatuni oli heikko. Vaikka sänkyyn meno tapahtui jo iltakymmenen ja yhdentoista välillä niin pääsin palauttavaan uneen vasta yöllä puolikahden maissa. Selitys löytyi siis siihen, että miksi koen olevani usein väsynyt vaikka olenkin nukkunut niin paljon. Ei siis määrä vaan laatu! 

Päivän työtahtini on raivoisa. Palautumishetket ovat mitättömiä. Kotitoimistopäivät ovat tehokkuuden ylärajoissa. ”Lakisääteisiä” taukoja ei ainakaan tämä yrittäjä tunne. Ruoka syödään samalla kun hoidetaan maileja, automatkat otetaan puhelinpalavereiden käyttöön. Päivällä tahti saisikin olla kova, mutta illat tulisi rauhoittaa. Jos ajatuksena on mennä sänkyyn kymmeneltä, niin rauhoittumisen tulisi alkaa paria tuntia aiemmin. Pahinta mahdollista on avata telkkari ja aloittaa älypuhelimen näppäily, surfata facebookissa, tekstailla wats’upissa, päivitää instagrammia ja lukea vielä parhaat palat twitteristä. Herranjestas, siis tehdä EI TÄRKEITÄ EIKÄ KIIREELLISIÄ asioita ihan vain tässä sivussa kun hengähdän aktiivisen päivän päätteeksi. Kun sykemittarin lukemat olivat maalanneet punaista agressiivista sykeröviivaa joka ilta lähes yö kahteen saakka, niin se oli aikamoinen herätys. Näin ei voi jatkua!


KOHTI HILJENTYNEITÄ HETKIÄ

Siis työntekoni ei ollut stressin aiheuttaja vaan liian aktiivinen elämä yleensä ilman palautushetkiä. Laadimme psykologin kanssa konkreettisen suunnitelman, mitä aion muuttaa tulevaisuudessa, jossa elämän laatuni ja energiani saisi uutta kipinää vielä pidempään. 
Rupean tekemään asioita tiedostaen. Rupean pitämään pieniä taukoja. Sallin itselleni hitaita aamuja, kävelyä ilman tavoitteita, hiljentymistä ilman päämäärää. Annan ajatusten virrata päässä, tarttumatta niihin. Illalla on puhelinkielto. Ja koska olen yrittäjä niin minulla on mahdollisuus nukkua päiväunet, jos näin päätän. Ei tietenkään joka päivä, mutta silloin tällöin. Parhaita palautumisen hetkiä kesken päivän voisi tehdä hieronnassa, parturissa, nukkumalla, rentoutumalla ja venyttelemällä. Kun syön, niin keskityn siihen, kun luen, niin keskityn siihen. On vain opittava ottaa aikaa myös rauhoittumiselle, sillä yrittäjän parhaimmuutta ei mitata ajassa vaan teoissa. Siis tee laadukkaasti ja keskity siihen mitä teet. 

Kyllähän nämä ovat perusjuttuja, jotka muka tiesin ilman mittaustakin, mutta mittaus todella auttoi minua ymmärtämään oman väsymyksen, jaksamisen sekä elämänrytmin suuruuden. Pahinta oli, että en todellakaan ollut omasta mielestäni kokenut stressiä. Elämäni on ollut lähes samanlaista jo 10 vuotta ja olen tottunut siihen rytmiin! Muutokset vaativat isoja ajattelumallinmuutoksia, joita ei tule vain käskyttämällä. Jokaiselle soveltuu omat tavat riippuen omista lähtökohdista ja opituista tavoista.

Kiitos Henna, Satu ja First Beat! Teitte elämästäni laadullisempaa. Elämä on upea matka ja oppiminen tekee siitä niin paljon mielenkiintoisempaa. Olkoot tämä vuosi minulle henkisesti laadukkaampi. En sano, että se olisi helppoa, mutta muutos alkaa asioiden tiedostamisesta ja päätöksestä muuttaa jotain. Tällä kertaa ei kovemmin vaan hieman hitaammin.

Jos kiinnostuit omasta mittauksesta, niin en usko, että Henna ottaa pahakseen pienestä mainoksesta:)

ota rohkeasti yhteyttä

Kommentit

Suositut tekstit