ELÄMÄMME 10 KOVINTA AIKASYÖPPÖÄ

Jokaisella meillä on aikavarkaita. Niiden tiedostaminen on tärkeää, sillä vain siten voit saada elämääsi enemmän sisältöä ja käyttää hetket laadukkaammin kuten rauhoittumiseen, uuden oppimiseen tai niiden tärkeiden asioiden aikaansaamiseen. Aikavarkaat hiipivät eläämääsi yhä uudelleen ja uudelleen. Mieti kuinka niistä pääsisi eroon. Delegoitko? Ennaltaehkäiset? Et vain välitä? Keinoja on monia. Jotkut näistä ovat muka välttämättömiä, mutta ovatko todella? Mietitäänpä vielä kerran. Tässä minun ärsyttävät aikavarkaat tässä elämänvaiheessa ja keinot kuinka niihin suhtaudun.
1. Sosiaalinen media
Tämä pirullinen aikavaras on numero ykkönen. Se kietoo syövereihinsä kuin salakavala käärme paratiisissa. Ensin vain hieman käyt kurkkaamaan facebookissa mitä maailmalle kuuluu ja hups, aikaa onkin vierähtänyt pari tuntia, kun olet aina silloin tällöin käynyt kurkkaamassa päivityksiä. Jos vielä voit välttää muiden uutisten katsomiset, niin annapa olla se kun olet itse päivityksissä aktiivinen. Et vain voin olla katsomatta tasaisin väliajoin kuinka moni ja ketkä tykkäävät päivityksistä, ketkä jakavat, mitkä ovat kommentit ja vastareaktiot. Tähänhän sen maailman kuulu sosiaalinen media perustuu. Ihmisten reagointiin eri tekimisiin. Onko helpointa antaa vastakaikua kuin klikata peukkua ylös. Facebookin lisäksi ovat tietenkin instagrammit, twitterit, wats’upit, pinterest yms.. Kaikkien on oltava netissä! Jos et ole olet auttamattomasti OUT! Ole siellä, mutta ole viisaasti. Nosta välillä katse pois koneelta ja kurkkaa oikeaa maailmaa omin silmin. Kutsu ystävät kahville ja keskustele oikeiden ihmisten kanssa. Sanomattomat kehonviestit ja sosiaalinen valovoima pääsee oikeasti valloilleen vasta oikeassa fyysisessä kontaktissa.

2. Siivoaminen
Voi paska, taas villakoirat juoksee kämpässä ja on pakko käyttää ainoasta vapaapäivästä hetki imurin ja luutun varressa. Ennen sitä täytyy tietenkin raivata lattia leluista esiin, jotta voit edes imeä roskat koneeseen. Tämä on pakko tehdä, sillä siistissä ympäristössä elämän laatu on kovempaa. Suomessa ei ole kovinkaan yleistä ostaa siivouspalveluita kotiin. Miksi? Itse sain parhaat oppini kun kävin koko lukioaikana siivoamassa vanhan rouvan asunnon. Hän todella opetti minulle kuinka listan päällysetkin tulee imuroida sekä siivousvälineet pestä aina siivouksen jäljiltä. Tämä oli minulle upea oppi. En unohda sitä koskaan. Nyt vain elämäntilanne on aika vaativa, että ajan voisi käyttää jotenkin paremmin. Niimpä olen palkannut siivoojan. Ahh, sitä autuutta kun viikonloppu koittaa puhtaassa kodissa, jonne voit suoraan töistä tulla perheesi kanssa. 
3. Kaupassakäynti ja ruoanlaitto
Olen nainen, mutta I HATE IT! Vihaan rutiineja ja mikä onkaan rutiininomaisempaa kuin kaupassa käynti. Aina sama kauppa, aina samat aineet ja aina sama viikonpäivä. Mieheni on kyllä kulinaristi ja metsästää tiettyjä raaka-aineita useastakin kaupasta, mutta aina katsotaan tuotteiden kilohinnat ja sisällysluettelot. Minua ei usein itseasiassa päästetäkään kauppaan mukaan, koska kuulemma loppukuitti on vähintään 50€ kalliimpi aina silloin. Minä otan kärryt ja liiteleen niillä pitkin kauppaa ja tyydytän heräteostoshalujani. Kärryihin tipahtaa kauneimmat purkit, herkullisemman näköiset paistopisteen tuotteet ja tietenkin uutuudet, joita tulee vain kokeilla. Mieheni tykkää käydä kaupassa ja rakastaa tehdä ruokaa. Fine by me. Tämä on sitten minun omaa aikaani.

4. TV
Kuinka monta tuntia päivässä teidän TV on päällä? Meillä aamulla 1h, työpäivän jälkeen n. 6h. Siinä se pyörii taustalla. Lapsemme katsoo aamun ja alkuillan pikkukakkosen (kiitos sen olemassa olon). Kanavien määrä vain lisääntyy, mutta laatu huononee. Kuinka sitten tästä aikasyöpöstä saisi järkevän, sillä poiskaan sitä ei voi antaa?
Suosittelen, jokaista tutustumaan haluttuun TV tarjontaa etukäteen ja nauhoittamaan kyseiset jaksot / ohjelmat. Kun katsot TV:tä niin senkin voi tehdä laadukkaasti. Ota oma aika, laita mahdollisimman mukavat vaatteet, hae peitto ja tyyny sängystä, tee illan leivät valmiiksi ja asetu mukavaan asentoon ja aloita laatuohjelman katsominen keskittyneesti. Aivan mieletön kokemus. Minä tarvitsen viikottaisen ”hömppähetken”, jolloin minulle ei saa puhua, eikä häiritä vaan laitan aivot narikkaan, en ole äiti, en vaimo, en yrittäjä, en aikuinen vaan olen osa huippusarjoja. Nauran, itken, hermostun, pelästyn ja kiihotun. Vain minä ja minun ihanat TV ohjelmani. Voinhan sen paljastaa että olen koukussa kaikkiin pohjoismaalaisiin rikos-sarjoihin kuten Beck, Wallander, Silta.  Naistenhömppää Sinkkuelämää, Täydelliset naiset ja Devious Maids. Amerikkalaista laatua kuten Game of Thrones ja House of Cards. Huippuleffat ovat asiat erikseen ja niitäkin pitää mennä mahdollisuuksien mukaan katsomaan ihan teatteriin.

5. Paskan jauhaminen
Kuinka paljon aikaa kuluukan tähän? Paskan jauhanta on siis toisten ihmisten asioista puhumista niin että asianosaiset eivät osallistu keskusteluun. Ei se välttämättä ole pahaa, mutta usein oma mielipide esitetään ja keskustelun kautta yritetään vahvistaa omaa ymmärrystä. Ihmiset, joiden oma elämä saattaa olla hieman tylsempää ovat tässä lajissa kovia. Oman elämän draama kasvaa toisten tekemisten kautta. Suku on usein pahin. Itse olen vuosien saatossa pyrkinyt tästä eroon. Onhan se välillä kiva kuulla muhkea juoru tai jauhaa siskon kanssa turhautumista omista vanhemmista, mutta pitää muistaa että se on vain viihdettä, niinkauan kun se ei loukkaa ketään. Ota tavoitteeksi takanapäin kehumisen filosofia - se synnyttää oikeasti hyvää!

6. Hukkuneiden tavaroiden etsintä
Missä on mun avaimet? Missä on mun kännykkä? Missä on lapsen lapaset, unilelu yms.. Aargh kuinka ne voi olla aina hukassa? En osaa neuvoa miten tästä pääsee eroon. Päinvastoin neuvoja otetaan vastaan.
7. Sängyssä pyöriminen ja agressiivinen unen odottaminen
Voiko olla ärsyttävämpää kun kerrankin ajattelit mennä aikaisin sänkyyn ja saada kunnon unet, sittenpä uni ei tulekaan. Pyörit ja pyörit, katsot kelloa tunnin välein. Et ole noussut sängystä tekemään mitään muuta, koska se saattaisi virkistää sinua liikaa, niin että silloin se uni ei ainakaan tule. Ajatukset pyörivät kokoajan enemmän siinä, että kohta pitää herätä, voi ei kohta jo pitää herätä enkä ole nukkunut juuri lainkaan. Seuraavan kerran kun näin meinaa käydä, niin rohkeasti vain ylös ja tekemään jotain järkevää. Meitä ohjataan liikaa siihen ajatteluun, että milloin on liian myöhä tai milloin on liian aikaista. Itselläni luovuus on parhaimmillaan aikaisin aamusta tai myöhään illasta, mutta koska varmaan edellisestä blogista ”Kone käy kovilla kierroksilla” kävi ilmi, niin jos tällaisen rytmin valitsee itselleen, niin sitten on osattava ottaa palauttavia hetkiä päivällä.

8. Turha raportointi
Kolme viimeisintä aikasyöppöä ovat lähinnä työelämään. Turha raportointi on suoraan hanurista. Julkinensektori sekä eri järjestöt, virastot ovat tässä varmaan pahimpia. Monisivuisia raportteja joka asiasta. Lukeeko niitä kukaan? Voisiko näitä uudistaa ja tuoda ne tälle vuosisadalle. Voisiko raportin tehdä vaikka videomuotoon. Mikä onkaan tärkeintä, lopputulos vai itse raportti? Itse pidän lyhyestä raporttimuodosta, jossa vastataan 4 ydin kysymykseen: 
  1. Mikä meni hyvin?
  2. Mikä meni huonosti?
  3. Mitä opimme?
  4. Mitä teemme ensi kerralla paremmin?
9. Turhat kokoukset ja palaverit
Itse haluan toteuttaa seuraavaa kokousfilosofiaa: Kaikki mikä on vain tiedoksi, jaa se kokousta ennen tai sen jälkeen kotitehtäväksi. Kun ihmiset kokoontuvat yhteen, tulee aika käyttää dialogiin, uuden kehittämiseen, asioiden muuttamiseen siis laadukkaaseen keskusteluun, joka vie eteenpäin sekä päätöksiin. Päätösasioissa tulisi paikalla olevilla ihmisillä todella olla mahdollisuus vaikuttaa päätökseen, eikä vain muodollisesti olla läsnä. Rohkeutta kaikille kokoustajille istua seuraava kokous laadukkaammin. Muutos lähtee meistä jokaisesta, mutta se tarvitsee aloitteita ja tukea toisilta.

10. Asioissa piehtarointi
Oletko tavannut ihmisiä, jotka eivät pääse asioista yli? He jauhavat päivästä toiseen samaa asiaa. Eivät varsinaisesti tee asialle mitään, mutta jakavat omaa turhautuneisuuttaa asiaa kohtaan. Näitä ihmisiä on työpaikoilla, lähipiirissä tai missätahansa, jossa on ihmisiä joille purkautua. Nämä ihmiset tuhlaavat omaa aikaa, sekä muiden aikaa. Toki elämän epäkohdista on hyvä puhua, mutta jauhaminen on eri asia. Mitäpä jos ensi kerralla kohdatessasi tällaisen ihmiset tai jos syyllistyt itse tähän, niin kysy. Mitä aiot tehdä asialle ja milloin? Jos vastaus on en mitään, niin anna olla ja mene  eteenpäin. Käytä sekin aika laadukkaammin.

Nauti elämästä ja ole läsnä eri tilanteissa. Aika menee yhtä nopeasti kuin aina ennenkin, mutta ehkä meidän elämään on hiipinyt aikasyöppöjä yhä enemmän. Asioita, jotka eivät tee meille hyvää, eivät vie meitä eteenpäin, eivät ole kiireellisiä, eivät tärkeitä, eivätkä varmasti positiivisia hyvää oloa meille ja ympärille tuottavia. 

Kommentit

Suositut tekstit