YRITTÄJÄN ÄÄNI TULEVILLE PÄÄTTÄJILLE


Koko syksyn olen istunut monenmoisissa kokouksissa. Saanut tavata kansanedustajia sekä muita päättäjiä. Kaikki tahot puhuvat, että suomeen tulisi saada lisää yrittäjiä ja uusia työpaikkoja. Yrittäjät huutavat yhteen ääneen, että yrittäminen tulisi tehdä helpommaksi. Monet päättäjät puhuvat kapulakieltä, niin että siihen on vaikea tarttua, mitä tässä oikein haetaan. Päättäjät tarvitsevat konkreettisia esimerkkejä.  
Mietin itse 8 kohtaa, jotka auttaisivat minua ja meidän yritystä selviämään yli taantuman, kasvamaan ja tulevaisuudessa työllistämään vieläkin enemmän. Tässä siis yrittäjän ääni tulevaisuuden päättäjille. Kuinka Suomesta tehdään parempi maa tehdä töitä, elää ja yrittää meille kaikille.
Esimerkit tulevat 9 vuoden yrittäjäkokemuksella.
Työntekijät: 30kpl, keski-ikä 24vuotta, 100% naisia.
Ala: vaatteiden vähittäismyynti
Liikevaihto 2,8 miljoonaa euroa


Koskaan ei pitäisi saada enemmän rahaa työtä tekemättä jättämisellä kuin sitä tekemällä

Kuulen jatkuvasti ympäriltäni, kuinka työtä ei oteta vastaan, koska menetetään tukia. On helpompaa olla tekemättä työtä ja saada rahaa, kuin sitä vain vähän tekemällä. Pienet sopimukset (jotka meidän alalla ovat välttämättömiä, koska meillä on pitkät aukioloajat viikon jokaisena päivänä) on parempi olla ottamatta vastaan. Opiskelijan työntekoa rajoitetaan, ettei menetetä opintotukia, työttömien tukia ja liiton rahoja ei tule, jos töitä tehdään vähän. Tämä on uskomatonta! Ihmiset passivoidaan antamalla ilmaista rahaa. Saat palkinnon työtä tekemättä jättämisestä kuin sitä tekemällä. Vuorottelu- sekä opintovapaiden palkat tukevat sitä, että töistä on helppo hypätä kokonaan pois sen sijaan että töitä voisi tehdä vähemmän ja opiskella samanaikaisesti. Nyt ei ole aikaa enää vapaille vaan meidän kaikkien on tehtävä töitä elääksemme. Opiskelu on elinikäistä ja sitä pitää tehdä, mutta sen pitää kulkea työnteon rinnalla.

Esimerkki: Halusin tarjota 20-vuotiaalle upealle nuorelle naiselle töitä, mutta en pystynyt kokoaikaiseen sopimukseen. Hän kieltäytyi kauniisti töistä, sillä olisi menettänyt työttömyystuet ja rahaa olisi jäänyt suhteessa lähes samanverran käteen kuin työttömänä.


Äitiyden kustannukset pitäisi jakaa tasan lapsen molempien vanhempien kesken

Lapset ovat ihana asia ja ilman lapsia yhteiskuntamme ei pyöri, mutta miksi ihmeessä vain naiset saavat siitä kärsiä? Jokainen raskaus on yksilöllinen. Toiset jaksavat raskauden loppuun saakka hienosti, mutta toisilla saattaa ilmetä terveydellisiä ongelmia heti alkuvaiheessa. Pahimmassa tapauksessa äidin työnantajalle koituu kustannuksia koko raskauden ajan.

Esimerkki: Palkkasin ammattitaitoisen upean myymäläpäällikön. 3 kuukauden jälkeen hän tuli raskaaksi. Raskaus ei sujunut ongelmitta vaan keskenmeno oli vaarana. Hänelle kirjoitettiin 2 viikon jaksoissa sairaslomaa ja aina välillä kokeiltiin tehdä töitä, kunnes taas jouduttiin vuodelepoon. Tätä jatkui 3 kuukautta, kunnes saimme sovittua sairasloman raskauden loppuun saakka. Kaikki meni hyvin ja upea uusi ihminen syntyi maailmaan. Henkilö ehti olla meillä töissä siis vajaa 6 kuukautta. Kaikenkaikkiaan tästä raskaudesta ja ihanasta uudesta ihmisestä kertyi meille maksettavaksi sairaslomakuluja sekä kertyneitä lomia yhteensä 9300€. Nämä kustannukset olivat vain raskaus-sekä äitiysloma-ajan kustannuksia. Usein myös lasten ollessa kipeitä, kotiin jäävät äidit isien sijaan ja taas kustannukset tulevat vain äidin työnantajalle. En ihmettele että työnantajat miettivät 2 kertaa palkkaisivatko töihin miehen naisen sijasta enkä sitä miksi edelleen naisen euro on 80 senttiä. Koska lapsen tekoon tarvitaan 2 osapuolta, niin olisiko järkevää että myös lapsesta aiheutuneet kustannukset jaettaisiin myös tasaisesti 2 osapuolen kesken? Vain niin tekemällä voimme päästä todelliseen tasa-arvoon ja työnantajat eivät enää pelkää naisen palkkaamista, päinvastoin!


Jos yritys on investoimassa seuraavana vuonna, tulisi se ottaa verotuksessa huomioon

Esimerkki: Yritykseni on tehnyt alueellista kasvua 5 kertaa. Liikevaihto on kasvanut jokaisena 8 vuotena peräkkäin. Olemme investoineet kasvuun. Tulosta olemme tehneet parhaimpina vuosina yli 10% liikevaihdosta ja myös tappiollisia vuosia on kertynyt. Pahin tilanne oli se, kun jouduin maksamaan tuloksesta veroa 54.000€ ja samanaikaisesti menemään pankkiin ja hakemaan lainaa uudelle myymälälle. Verosuunnittelua voi tehdä, mutta usein meidän alalla silloin investoidaan kun hyvä liikepaikka vapautuu. Muutokset tapahtuvat nopeasti ja päätöksiä on tehtävä vieläkin nopeampaa. Taseessa oleva arvo on usein kiinni investoinneissa ei siis pankkitilillä. Verottaja ei ymmärrä tätä.


Pankista tulisi saada rahaa, jotta voit investoida kasvuun

Jotta voit investoida ja saada kasvua tulee sinulla olla rahaa. Ja jos yrityksesi on uusi tai sillä on kova kasvu ei yrityksen tase näytä vielä miltään. Pankista et saa rahaa ellei sinulla on reaalivakuutta tai omaa pääomaa kovasti. Vaikka olet ollut saman pankin asiakas vuosia ja maksanut edelliset lainat jo pois, sillä ei ole merkitystä.

Esimerkki: Tarvitsin 25.000€ takuuvuokraan. Olisin saanut rahan, jos minulla olisi ollut omaa rahaa 20.000€. Hmm.. Jos nämä rahat olisi ollut minulla, niin miksi olisin tarvinnut siinä tapauksessa 25.000€, kun 5000€ olisi riittänyt. Onko hullua vai mitä? Voisinpa sanoa, että saat rahaa jos olet rikas, mutta et jos et ole. Niin ja sanonpa nyt myös senkin, että kun yrittäjänä haet pankista lainaa omaan tarkoitukseen kuten esimerkiksi kesämökkiin, keittiöremonttiin tai omakotitaloon, niin koko yrityksen tulos on syynissä, mutta työntekijän ollessa kyseessä tuskin hänen työpaikan tulosta ja tasetta kysellään? Voisiko meidän pankit olla taas pankkeja, jotta saataisiin raha liikkumaan.


Työntekijän sekä työnantajan välinen sopiminen paikallisella tasolla

Esimerkki palkkojen vuosikorotuksista:
Vuodesta 2006 palkat ovat nousseet yli 30%. Samassa suhteessa valitettavasti olemme joutuneet vähentämään kokonaistyötunteja. Ennen päivässä oli töissä 3 henkeä ja nyt vain 2. On totta, että meidän alalla ei ole helppoa, töitä paiskitaan pieni hikikarpalo selässä ja silti pitää näyttää edustavalta ja tehdä sydämellä myyntityötä. Meidän alalla on kilpailu kiristynyt entisestään. Asiakasmäärät ovat laskeneet ja kaikki kulut nousseet. Busineksen tekemisen mahdollisuus kaventuu kokoajan. Työnantajalta viedään pois mahdollisuudet, jossa on peruspalkat ja parhaille maksettaisiin hieman enemmän, kaikki rakastavat bonuksia ja porkkanoita, olemmehan kaupanalalla! No me luovimme ja me pärjäämme, mutta paljon on työttömiä ympärillä. Kuinka moni tekisikään hyvässä porukassa töitä pienemmällä palkalla kuin olemalla tekemättä mitään kotona? Minä ainakin!
Esimerkki: Meillä on loistava työntekijä, huippumyyjä, mutta hänellä on vakava sairaus, joka vaatii ajoittain sairaalahoitoa ja toki töistä poissaoloja suunnitellusti ja yllättäen. Haluaisimme hänet pitää, mutta ei meillä ole varaa maksaa jokaista sairaspoissaoloa. On laitonta sopia henkilön kanssa, että pidämme hänet töissä, mutta emme maksa sairaudesta aiheutuvia poissaolokuluja. Näen sieluni silmin, kuinka nuori nainen joutuu iäksi työttömäksi tämän vuoksi vaikka hän on loistava tekijä! Tähän ei ole vielä löytynyt ratkaisua.


Joudut maksamaan henkilöä kohden työterveyshuollosta lakisääteisesti vaikka et käyttäisi palveluita

Tämä on niin absurdikulu, se on pieni, mutta outo! Useat meidän työntekijät ovat opiskelijoita, (koko yrityksen keski-ikä 24v.) joille kuuluu opiskelijaterveyden huolto. Meillä on vain lakisääteinen työterveyshuolto, joka tarkoittaa sitä, että työterveyslaitos pitää vuosittaista kirjaa meidän henkilöstöstä. Me maksamme tästä ”kirjanpidosta” lähes 1000€ vuodessa. Voisiko tämänkin rahan käyttää oikeasti henkilöstön työhyvinvointiin?


Aukioloaikojen säätely

Onko järjetöntä hakea jokaisena pyhänä lupaa tehdä kauppaa? Sitten vielä lupa myönnetään vaikka Savossa, mutta ei Pirkanmaalla? Lisää byrokratiaa ja säätelyä! Antakaa kaupoille lupa olla silloin auki kun ne haluavat ja silloin kiinni kun ne haluavat! Jos olemme valmiit maksamaan työntekijöille tuplapalkat ja sitä kautta tuomme myös lisää työtä ja verorahoja tähän maahan, niin kannattaako sitä rajoittaa noin typerillä alueellisilla säädöksillä?


Jokaisen yrityksen palkkakustannuksista menee suomen julkisensektorin ylläpitämiseen aikamoinen siivu

Maksoin viime vuonna työntekijöiden palkkoja 470.000€, joista henkilöstön sivukuluja (Tyel, sotu, tapaturma-, työttömyys, ryhmähenki-, sekä muita henkilövakuutusmaksuja) 103.000€. Tämä on se syy, että suomalainen työvoima ei ole enää kilpailukykyistä muihin maihin verrattuna. Jotta pääsemme julkisella puolella pienempiin kustannuksiin, tulee meidän kaikkien luopua osasta aikaisemmin saavutetuista eduista. Ymmärrän miksi monelle yksinyrittäjälle ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on mietinnän arvoinen paikka. Voisiko noissa sivukuluissa olla pienentämisen varaa?

Jos näistä parikin asiaa saataisiin kuntoon, niin olisimme menneet eteenpäin. Ennen kaikkea meidän tulee saada työntekemisen arvostus taas kunniaan. Ilmaista rahaa ei saa jakaa vaan terveet ihmiset töihin. Kuinka pitkään meillä on varaa valita mitä töitä tehdään ja otetaan vastaan ja mitä ei? Ennen vanhaan tehtiin töitä, kun oli pakko.
Minä yrittäjänä ja työnantajana teen kaikkeni, jotta emme joutuisi laittamaan lappua luukulle ja sitä kautta taas työttömyys kasvaisi. Teemme tätä yhdessä ja koko henkilöstömme on voimavara. Meillä kaikilla on tulevaisuudesta vastuu ja sellaisessa yrityksessä, jossa henkilöstöä arvostetaan ja siitä pidetään huolta, niin he varmasti selviävät vaikeatkin ajat. Ei se ole helppoa, mutta teemme töitä sen eteen.

Kiitos :)

Nämä blogin ajatukset ovat omiani, eivät edusta minkään tahon yleistä ajatusta.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Hyvä kirjoitus ja kaikki niin totta kuin voi olla.
Kyllä välillä sylettää yrittää kun ei tunnu mikään riittävän.
Mutta eteen päin on mentävä kun on leikkiin ryhtynyt. Ehkä päättäjät tajuaa jossain vaiheessa että yrittäjät pitää suomen pystyssä. Toivottavasti eivät herää liian myöhään ettei yrittäminen kuole sukupuuttoon ja me kuoleva eläinlaji aleta elämään tuilla niin kuin muutkin..:)

Suositut tekstit