NUORILLE TÖITÄ

Olen 8 vuoden yrittäjävuosieni aikana työllistänyt yli 120 nuorta. Työharjoittelupaikat mukaan lukien nuoria on varmaan yrityksessämme ollut toistasataa. Oikean työpaikan meillä ovat saaneet myös useat hyvin ansioituneet nuoret koulun työharjoittelusta. Nuorille työkokemuksen saanti on elinehto, jos meinaa työmarkkinoille päästä. Tätä työkokemusta pitäisi saada mahdollisimman useista paikoista monipuolisesti ja eri aloilta. Kun työnantajana katson nuoren hakemusta ja CV:tä niin arvoonsa nousee ne nuoret jotka ovat tehneet töitä. Ei minua kiinnosta, mitä palkkaa tai kouluarvosanoja he ovat saaneet vaan kuinka paljon he ovat tehneet töitä ja kuinka leveä hymy heillä on. Jos työkokemusta löytyy raskailta aloilta kuten siivous, mansikanpoiminta tai vaikka lähihoito, niin pisteet nousee. Kaikki työ on hyvästä!

Törmäsin uuteen hankkeeseen. Nuorille töitä.fi. Tämä hanke on perustettu huolestuttavaan nuorisotyöttömyyden ehkäisyyn. ELY-keskus on muun muassa tämän vuoden alusta palkannut keski-suomeen viiden hengen tiimin tekemään töitä nuorten eteen.  Hankkeen tekijät lähestyvät meitä yrittäjiä, jotta nuorille löytyisi töitä. Yrittäjän on mahdollista saada palkkatukea nuoren alle 35 vuotiaan työllistämiseen jopa 700€ kuukaudessa 10 kuukauden ajan. Mahtavaa! Mutta onko sittenkään?

Erittäin tärkeä aihe, ei siinä mitään, mutta saanko sanoa yrittäjänä, nuorten työllistäjä oman näkemykseni asiasta. En tiedä hankkeen kokonaisbudjettia, mutta voisiko nämäkin rahat käyttää suoraan nuoriin ilman virkamiehiä? Tästäkin hankkeesta voi laskea, että nyt jo rahaa on palanut virkamiesten palkkoihin reilu 140.000€. Mitäpä jos nuoren työpanos olisikin ilmaista yritykselle ja nuori saisi suoraan 700€ palkan ELY-keskukselta? Työtunteja nuorelle voisi tulla kuukaudessa vaikka 80h. Nyt tietenkin moni korhaisee, ei missään tapauksessa, tämähän vääristää kilpailua!!
Mutta jos oikeasti mietitään asiaa, niin tällaisessa kaikki voittaisi ja koska jokaisella työpaikalla on mahdollisuus ottaa nuoria ilmaiseksi, niin kilpailun tasapaino säilyy.

Ilmainen työntekijä ei ikinä ole oikeasti ilmainen työntekijä. Jokainen tarvitsee koulutusta ja kouluttajalle maksetaan palkkaa. Mutta kunnolla tehty koulutus nuorelle kantaa meille kaikille hedelmää tulevaisuudessa. Kun me otamme nuoren työharjoitteluun, niin me sitoudumme nuoreen. Meille ei ole päässyt kuka tahansa, sillä jos kyseessä on laiska yksilö, tulee tämä ilmainenkin työntekijä maksamaan meille rahaa. Me koulutamme nuorta ja ennen kaikkea hän pääsee tekemään oikeita töitä. Nuorelle kasvaa tämän harjoittelun aikana itsetunto, asenne, moraali, työkokemus, tiimityöskentelytaidot, sosiaaliset taidot. Myyntitaitoja olemme päässeet kouluttamaan harvemmille, sillä valitettavan monet nuoret eivät vielä ole sosiaalisiltaan taidoilta sillä tasolla, että voisimme kouluttaa itse myyntiä ja asiakaspalvelua. Tärkeää on olla nuorelle avoin, missä hän on hyvä ja missä me autamme häntä kehittymään. Mitä me odotamme häneltä ja mitä hän saa meiltä. Kaikista ei ole myyjän työhön, mutta meidän tehtävä on antaa siihen mahdollisuus ja kertoa se avoimesti, jotta nuori voisi rohkaistua joko ylittämään itsensä tai löytää jostain muusta tulevaisuuden ammatin.

Se että valtio meidän verorahoilla palkkaa virkamiehiä kontaktoimaan yrityksiä ja kertomaan meille, että ottakaa nuoria töihin, on mielestäni järjetöntä. Kyllä me yrittäjät niin kovin mielellämme palkkaisimme lisää väkeä ja ennen kaikkea energisiä nuoria, jos meillä olisi varaa. Sehän on totta, että töitä aivan varmasti on joka yrityksessä. Yrittäjät painavat pitkää päivää työt on saatava tehtyä, jotta ensi kuussakin olisi vielä töitä. Mutta meillä ei ole valitettavasti varaa palkata tekijöitä. Alati kasvava verotus joka suunnasta kiristää työtahtia.

Perustin oman yritykseni vaatealalle 22-vuotiaana vuonna 2006. Sen jälkeen on arvonlisävero noussut 2 kertaa, palkat noussut 6 kertaa, vuokriin tullut indexi korotukset vuosittain, laskun summiin on tullut nousua myös mm. sähkössä ja varsinkin rahan hinnassa. Nyt kun niin sanotut korot ovat alhaalla, niin rahan käsittely yrityksille on noussut pilviin. Älkää hyvät ihmiset käyttäkö käteistä rahaa, sillä se maksaa yrityksille tuhottoman paljon. Eipä näitäkään tule ajatelleeksi tavallisena kuluttajana. Mutta se että kaikki kustannukset ovat nousseet niin olemmeko me nostaneet tuotteiden hintoja? No emmepä tietenkään, sillä kilpailu on koventunut entisestään ja asiakkaita houkutellaan edullisilla hinnoilla. Tänä vuonna olemme tehneet huomattavasti paremmin tulosta kuin viime vuonna. Mutta palkkioksi yli 400.000€ myynnin kasvun jälkeen viivan alla on silti pieni miinus.

Mutta silti minä uskon parempaan tulevaisuuteen. Uskon nuoriin ja yhdessä tekemiseen, hyvään johtajuuteen ja yrittäjyyden voimaan, sillä tätä tehdään rakkaudesta lajiin. Mutta Suomen valtion johtamiseen on tultava muutos. Me emme kaipaa enää yhtään enempää virkamiehiä tekemään muka parempaa huomista. Vaan me kaipaamme oikeita tekoja yrittäjyyden ja työllisyyden parantamiseen ja se tarkoittaa vähemmän veroja meille kaikille. Eikä missään nimessä ilmaista rahaa terveille ihmisille. Jokaisen tulisi tehdä jotain työtä saadakseen rahaa. Esimerkiksi tämä 700€ palkka nuorelle työtä vastaan voisi olla käänteentekevä kokemus nuoren tulevaisuuden kannalta. Tähän muutokseen tarvitaan meitä kaikkia. Jokaisen tulisi ottaa vastuu  itsestään. Tiedän ihmisiä, jotka ilmoittautuvat työkkäriin, jotta saisivat rahaa, ei siksi että saisivat töitä!

Jos Suomen valtio haluaa pitää kiinni virkamiehistään, niin nämäkin miljoonat käyttäisin parempaan koulutukseen. Nuorilla on oikeus saada jo koulunpenkillä realistinen käsitys työntekemisestä, taloudesta ja ennen kaikkea asenteesta, työpaikan hakemisesta tai sen luomisesta ja johtamisesta. Nuoret työpaikoille ja työntekijät kertomaan kouluille joka lukukausi. Tehkäämme tästä Suomen maasta paras paikka tehdä töitä!

Nämä blogin ajatukset ovat omiani, eivät edusta minkään tahon yleistä ajatusta.

Kommentit

Graafikko sanoi…
Niin, kumpi sitten nostaa nuoren (tai vähän vanhemmankaan ihmisen) itsetuntoa ja tsemppihenkeä enemmän: se että saa "palkan" sosiaalitukena virastosta vai se että saa korvauksen työstään ihan oikeana palkkana työnantajalta?

Palkkatuki on työnantajalle maksettavaa rekrytointitukea, jonka turvin moni nuori on napannut työpaikan syrjästä kiinni, ja saanut ehkä ensimmäistä kertaa elämässään kouraansa ihka aidon palkkakuitin viraston maksaman harjoittelutuen sijaan.

Ja jos työttömän ei tule saada rahaa tekemättä mitään (mistä olen periaatteessa ihan samaa mieltä), miksi yrittäjän tulisi saada työvoimaa maksamatta siitä mitään? Samat periaatteet kaikille, ilmaisia lounaita ei ole :)

Tuen maksaminen suoraan nuorelle ei myöskään vähentäisi virkamiesten määrää juuri ollenkaan. Työnantajien taustat pitäisi edelleen tsekata, jottei homma mene siihen, että palkallinen työvoima korvataan ilmaisilla työntekijöillä (tätähän ikävä kyllä tapahtuu jo nykyään).

Ajatuksia herättävä blogi sinulla, toivottavasti lukijat löytävät tänne :) Reipasta syksyä!
Anonyymi sanoi…
Entäpä ne nuoret jotka kirjoittelevat hakemusia toisten perään eivätkä saa edes kesätöitä? Eikö sitä arvosteta että he yrittävät. No eipä tietenkään. Pitäisi aina onnistua. Itse voin kertoa yrittäneeni hakea töitä 2 vuoden ajan. En ole saanut edes siivoojan hommia. Yrittämistä ei enää arvosteta.
Anonyymi sanoi…
Mua tavallaan ärsyttää tämä sinun tekstisi. Olen kuullu miten sinun omistamissa Viloissa harjoittelijat saavat jopa olla varastoissa. Kysymys kuuluukin miten he voivat ikinä varastossa oppia asiakaspalvelijoiksi? On totta, että varastotyöt kuuluvat väistämättä harjoittelijalle. Kuitenkin jos he eivät saa mahdollisuutta päästä myymälään niin kuinka he voivat ikinä oppia. En ymmärrä tätä logiikaa. Toivoisin että tälle on jokin erittäin hyvä selitys. Kiitos.

Mervi
Suvi Widgrén sanoi…
Kiitos kommenteista lukijani. Arvostan niitä.

Itse ainakin voin kertoa, että harvoin palkkaamme kesätöihin ihmisiä, sillä meillä on pitkälti opiskelijoita töissä, jotka sitten voivat tehdä kesällä enemmän töitä, joten tarvetta varsinaisille kesätyöntekijöille ei näin ole. Mutta joskus kuitenkin kevään huippuharjoittelijat ovat saaneet meiltä kesätyön:)

Toiseen kommenttiin vastaus harjoittelijoiden varastotyöskentelystä:
Useat harjoittelijat ovat päätyneet meillä oikeaan työsuhteeseen. Parhaat siis saavat oikeita töitä. Me mietimme aina tarkkaan ketä meille pääsee harjoitteluun. Työhaastattelu on lähes yhtä vaativa kuin oikeaan työpaikkaankin pääsy. Parhaat siis saavat myös harjoittelupaikan. Meillä harjoittelija tekee kaikkia töitä myös varastoa, aivan kuten me "oikeatkin" työntekijät. Myyjän työnkuvaan kuuluu tavaran purkaminen, varastointi, myymälän täyttö, siivous kokonaisvaltaisesti, tuotteiden esillelaitto, nukkejen pukeminen ja mikä kaikkein tärkeintä asiakaspalvelu ja myyntityö.

Myös harjoittelijoilla on eri painopisteita, mitä kunkin harjoitteluun kuuluu. Jokaisella harjoittelijoilla on vahvuudet ja ne huomataankin aika pian. Ahkeruus on tärkeä, mutta ulospäin suuntautuneisuus aika elinehto myyjän työstä puhuttaessa. Jokaisen harjoittelun tavoitteena on meillä ainakin tehdä heistä mahdollisimman hyviä myyjiä, mutta joidenkin kohdalla harjoitteluaika ei valitettavasti riitä siihen. He eivät ole vielä valmiita siihen. Meillä tervehditään jokaista asiakasta ja myymälässä ollaan iloisia ja reippaita. Jos tähän ensimmäiseen tavoitteeseen ei ylletä usean kokeilun jälkeen, olemme valitettavasti vastuussa yrityksemme tuloksesta ja asiakaspalvelusta, emmekä voi pitää henkilökuntaa myymälän puolella joka ei tähän kykene. Jolloin harjoittelu valitettavasti on sitten muuta kuin asiakaspalvelua. Olemme kuitenkin aina avoimia asiasta ihmiselle mitä häneltä vaaditaan, opetamme siihen ja käymme harjoittelun aikana keskustelua kokoajan miten sujuu.

Haluan myös rohkaista jokaista harjoittelijaa siihen, että ole yliaktiivinen, liiankin kiinnostunut, kysy kuin lapsi ja ole super utelias. Mitä enemmän harjoittelija osoittaa oman kiinnostuksensa sekä aktiivisuutensa yritystä kohtaan on hänen harjoittelunsa sitä antoisampi ja kokonaisvaltaisempi. Siksi siis jokainen ihminen on yksilö ja jokainen harjoittelukerta uniikki.

Suositut tekstit