YRITTÄJÄN IHMEELLINEN PERUSVIIKKO

Yrittäjyys tuntuu käsitteenä hyvin vieraalta monelle. Mitä se työ on? Mitä ihmeellistä siinä on verrattuna palkkatyöhön. Minä avaan teille minun yhden viikon, viime viikon.

Sunnuntai
klo 19.00 
Palasimme juuri perheen kanssa pikku-siskoni pojan, kummipoikani Viljamin 3-vuotis synttäreiltä. Oli mahtavaa päästä taas lapsen maailmaan. Pelattiin muistipeliä, tehtiin palapeliä, syötiin masut täyteen herkkuja. Aikuiset tuntuivat olevan enemmän innoissaan uusista lahjoista ja leluista kuin Vieno ja Viljami. Minun Vienolla ja siskoni Viljamilla ei ole kuin 3 viikkoa ikäeroa. Ne ovat kuin sisarukset. 3-vuotiaat naperot ovat koko suvun piristys. Muut lapset ovat jo aikuisia. Koko suku sikiää paljon yrittäjiä. Yritysmaailmasta on niin helppo puhua, mutta välillä on kiva heittää liian tärkeät asiat nurkkaan ja vain nauttia elämästä ja elää tavallisen perheen elämää ilman työajatuksia.

klo 21
Kuitenkin kotiin päästyä alkaa jo yrittäjän ajatus hieman elää tulevassa viikossa. Kurkistus kalenteriin, mitä tuleva viikko sisältää. Monelta maanantaina pitää olla ja missä ja mitkä ovat akuutit To do asiat, jotka pitäisi hoitaa ja milloin? Pieni hetki oman kalenterin ja kynän kanssa ja nukkumaan noin kello 22

Maanantai 
klo 7.00
Kello herättää. Olin päättänyt aloittaa taas liikunnan riemun 3 kuukauden tauon jälkeen ja näin vedetään lenkkarit jalkaan ja menoksi. Syke hakkaa yli 170 ja hiki virtaa. Olenpa taas päästänyt itseni rapakuntoon. Ei auta, aloitetaan kunnon kohotus taas alusta. Mieheni vie Vienon hoitoon ja minulla on lenkin jälkeen hetki tehdä toimistotöitä.

klo 9.00
Maanantai aamu ja viikon startti alkaa meidän firmassa yhteisellä puhelinpalaverilla. Langan päässä on 5 VILA myymälän edustus, partnervisualisti ja minä omistajana. Jokainen käy läpi viime viikon onnistumiset ja ensi viikon tavoitteet. Kommunikointi yrityksessä, jolla on pitkät välimatkat toisiinsa on tärkeää ja kaikki viestintäkanavat ovat kovassa käytössä. Facebook, watsup, puhelin, sähköposti, tekstarit. Onnistumisia oli monella myymälällä, mutta yrityksen kasvaessa aina vuoronperään on myymälä, joka tarvitsee enemmän tukea kuin toinen. Tällä kertaa se oli Joensuu. Mietimme yhdessä kuinka saisimme myyjien ammattitaidon tasaisemmaksi. Tiimihän on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Ei auta jos 2 tekijää on huippuja ja yksi vähemmän huippu. Työkaluja, palautetta, tavoitteita ja seurantaa. Keskittyminen siihen tärkeimpään eli myyntiin.
Puhelun jälkeen on hyvä fiilis, kun sai kuulla kaikkien ajatukset ja olemme taas vahvistaneet tämän viikon tavoitteet.

klo 11.30
Lounastapaaminen paikallisessa Ravintola Figarossa Keski-Suomen yrittäjien kanssa. Suomen yrittäjät ovat lanseeranneet uuden opiskelijajäsenyyden ja meidän tulee pureskella mitä tämä tarkoittaa meillä keskisuomessa alueellisesti. Itse olen tästä jäsenyydestä innoissani. Jos tällainen olisi ollut jo minun opiskelija-aikana olisi verkostot vieläkin paremmat. Meillä on tietenkin tavoitteena saada tämän vuoden aikana eniten jäseniä. Olemmehan sentäs vahvasti opiskelijakaupunki ja meillä on erittäin aktiivisia yrittäjänuoria ja yrittäjyysaktiiveja kaupunki täynnä. Hyvää keskustelua syntyi ja päätimme tehdä oman esitteen. Kärkenä oivalsimme; Missä muussa yhteisössä voit opiskelijana kohdata yli 4000 toimitusjohtajaa ja yrittäjää ja saada suorat kontaktit heihin? Tämä on loistava juttu! Kaikista ei tulee yrittäjiä, mutta yrittäjämäisiä tekijöitä tarvitaan aina ja jokainen haluaa työllistyä huipputyyppien kanssa. Joten tämä jäsenyys mahdollistaa paljon.

klo 13.05
Seuraava palaveri alkoi jo 5 minuuttia sitten. Myöhästyn ja se on ärsyttävää. Vihaan myöhästelijöitä. Se vie aikaa kaikilta ja olen tosi pahoillani tästä. Olen itse tehnyt aloitteen Jyväskylän keskustatoimijoiden yhteistyöstä. Emme voi enää keskustassa kilpailla keskenään. Jokaisella kauppakeskuksella tai tavaratalolla on omat pillipiipari-kampanjansa ja tämä on vanhanaikaista. Meidän tulisi enemmän ajatella tulevaisuutta ja ympäröivää maailmaa. Kilpailija ei enää ole viereinen kauppakeskus keskustassa vaan ne tyhjät liiketilat. Keskusta menettää asiakkaitaan yhä enevissä määrin peltomarketeille ja verkkokaupoille. Meidän tulee tehdä yhteistyötä ja kommunikoida keskenään. Yhdessä olemme enemmän. Aloite sai erittäin positiivisen vastaanoton. Tapaaminen on jo toinen. Olemme jo edenneet siihen päätökseen, että tulemme tekemään 4 yhteistä tapahtumaa Jyväskylän keskustaan. Ensimmäinen niistä toteutetaan jo toukokuun lopussa. Loistavaa! Yhteistyö on aloitettu!

klo 14
Myyntivuoro alkaa VILA myymälässä. Teen iltavuoron. Aika myymälässä menee aina kuin siivillä. Asiakkaiden kanssa työskennellessä unohtaa aina kaiken muun. On ilo innostua uusista vaatteista ja jakaa tätä iloa asiakkaille. Itsekin työpäivän päätteeksi ostan pari kivaa uutta paitaa itselleni.

klo 19
Työpäivä päätöksessä ja pyörällä kotiin.
Teemme läpsystä vaihdon mieheni kanssa. Hänellä on aina maanantai iltaisin sähly. Pari tuntia Vienon kanssa prinsessaleikkejä ja iltapuuhat ja nukkumaan. Ei tarvitse paljon unen tuloa odotella itsekään. klo 22 ollaan jo untenmailla. Viikko startattu tehokkaasti.

Tiistai
aamu klo 8
Kuukausipalaveri Jyväskylän tiimin kanssa. Aiheena  viime vuoden työhyvinvointitulokset. Tulokset olivat loistavat. Asteikolla 1-5 kaikki olivat keskiarvoltaan yli 4. Parhaimmat arvosanat tulivat Työilmapiiri ja sosiaalinen tuki (4,8) johtamisen laatu (4,74), työn mielekkyys (4,68). Nämä lämmittävät yrittäjän sydäntä, sillä juuri nämä asiat ovat minullekin ne kaikkein tärkeimmät. Ilman näitä ei voi olla hyvä työyhteisö. Meillä on 30 työntekijää. Olin 22 vuotias kun perustin tämän yrityksen ja olen kasvanut yrittäjästä johtajaksi. Tämä kasvu on ollut henkisesti suurin. Kuinka yrittäjästä kasvaa johtaja ja näillä tuloksilla voi sanoa, että jotain on tehty oikein. Olimme äänestäneet 3 tärkeimmäksi kehityskohteeksi Kommunikaation ja viestinnän (4,28), Muutoksen hallinnan (4,13) sekä Työn organisoinnin (4,48). Nämä ovat erittäin tärkeitä asioita ja siitä syntyikin hyvää keskustelua meidän työntekijöiden kanssa. Kommunikaatio myymälätasolla, kuinka viesti kulkee kun on monta tekijää tiimissä ja jokainen tekee vähän vuoroja? Kuinka muutoksia ja niiden vaikutuksia voisimme hallita ja taas kuinka asenne vaikuttaa, koska usein muutokset eivät ole ennalta arvattavia? Työnorganisointi lähtee aina johtajista, mutta tänä päivänä itsensäjohtaminen on jokaiselle ihmisille. On hän sitten johtaja tai työntekijä, itsensäjohtaminen on yhtä tärkeää. Tärkeää on keskittyä yhteenasiaan kerrallaan. Kun ollaan myymälässä, ollaan myymälässä asiakkaiden kanssa. Kun ollaan koulussa, ollaan koulussa oppimassa. Kun ollaan kotona, ollaan kotona läheisten kanssa. Me teemme työhyvinvointikyselyn vuosittain yhteistyössä Lähi-Tapiolan kanssa ja meille tämä on tärkein johtamisen työkalu seuraavalle vuodelle.

klo 10
Alkaa minun työvuoro VILASSA. Muut työntekijät rientävät kouluun tai salille. Jyväskylän myymäläpäällikkö Leena lähtee Kuopioon, jota myös hän johtaa, Kuopion oman johtajan ollessa äitiyslomalla.
Myymälään tulee isokuorma uutta tavaraa. Onneksi meillä on 2 uutta harjoittelijaa Kauppaoppilaitoksesta. Naisista on iso apu aina myymälään. Minä voin keskittyä asiakaspalveluun ja myyntiin, kun naiset purkavat tavaraa.

klo 13
Lounastauko. Olen sopinut lounastauolle tapaamisen Viitaniemeen Jyväskylän Lukioiden yrittäjyyskasvattajaopettajien ja yrittäjien kesken. Tapaamisessa käydään läpi mm. yrittäjyysstipendi, joka jaetaan joka kevät jollekin yritteliäälle lukiolaiselle. Suomessa kouluissa on yrittäjyyskasvatus hyvällä alulla, mutta mm. lukioissa on vielä paljon tehtävää. Onneksi meillä on  innostuneita ja aktiivisia tekijöitä niin yrittäjissä kuin opettajapuolellakin.

klo 14.30
Takaisin VILASSA ja hetki vielä myymälätyöskentelyä ja työpäivä loppuu klo 16


klo 16.30
kotona. Illalla olisi Tiimiakatemian kirjakerho klo 19, mutta tein valinnan, että jätän tämän kerran väliin. Nyt on oltava hetki oman perheen kanssa. Lähdemme koko perhe ulos lenkille ja sen jälkeen lämmitämme puusaunan. Illalla katson aina maanantaisin nauhoittamani Täydelliset Naiset. Tämä sarja on ihanaa aivotonta hömppää, joka saa minut nauramaan ja kyynelehtimään. Täydellisen kotiäidin rooli on kaukana minusta ja siksi jotain niin kiehtovaa.

Keskiviikko
Klo 06.00

Heräsin aamulla tekemään yrityksen palkat. Hieman oli erimielisyyksiä erään työntekijän tekemistä tunneista ja saimme voimakkaan keskustelun puhelimenvälityksellä aikaiseksi. On inhottavaa näyttää suuret tunteet puhelimessa, mutta on parempi käsitellä asiat heti, kuin jättää ne odottamaan seuraavaa tapaamista. Parinkin viikon odottelu voi olla tuhoisaa. Itse uskon rehellisyyteen ja avoimuuteen. Ja välillä räiskyy kun on erimielisyyksiä, mutta kun ne on käyty läpi ja puhuttu ja kuunneltu eri kannat on hyvä mieli jatkaa. Meillä ei asioihin enää palata. Joskus yrityksissä jauhetaan samoista asioista pitkäänkin ja tällöin keskittyminen on liikaa menneessä eikä tulevaisuudessa. Johtajan on tärkeää osata pyytää anteeksi ja kiittää. Kysyä ja antaa mahdollisuus tekemiseen ja virheisiin. Minä pyysin anteeksi työntekijältäni, sillä olin ymmärtänyt hänen tekemisensä väärin. Lupasimme parantaa keskinäistä kommunikaatiota. Jotta voin tietää paremmin meidän tulee pitää enemmän yhteyttä. Haluan kuulla mitä kuuluu ja sitä kautta johtaa ja auttaa paremmin.

klo 9.00 - 16.00
Työvuoro VILASSA. Normaalisti en ihan näin paljon ole myymälässä, mutta meillä on hetkellisesti pientä työvoimapulaa sillä yksi täysipäiväinen tekijämme on maailmanympärimatkalla 2 kuukautta. Hän palaa maaliskuun lopulla.

Klo 16.00

Treffit mieheni kanssa. Ihanaa! Näitä aina odotan.
Meillä oli eilen vuosipäivä ja minä unohdin! Olemme olleet päivälleen 11 vuotta yhdessä. Joka keskiviikko Petrin vanhemmat hakevat Vienon hoidosta ja me saamme olla kahdestaan. Tänään päätimme mennä syömään. Sushi on minun herkkuani ja menimme paikalliseen sushiravintolaan. Nämä hetket ovat niitä, jolloin kysytään mitä toiselle kuuluu? Rakastutaan aina uudelleen ja katsotaan tulevaisuuteen ja muistellaan menneitä. Illan päätteeksi käydään vielä ostamassa Vienolle uusi kevätpuku, sillä viime vuotinen on käynyt jo pieneksi. Samalla käydään kaupassa ostamassa ruokatarpeita, sillä huomenna yrityksen myymäläpäälliköt ja ykkösmyyjät kokoontuvat meille JORY päivään.

klo 20.00
Kotona koko perhe. Onnellisena ja väsyneenä.

Torstai
klo 06.00

Herätys. Aamiaisvalmistelut. Päivän valmennus valmistelut. Olin jo valmistellut päivän edellisellä viikolla, mutta nyt vielä keskityn puolituntia aiheeseen, että kaikki ovat niin kuin pitääkin. Sitten kun perhe on saatu töihin ja hoitoon, niin imuri vielä laulamaan nopeasti. Imuroin koko kodin suurimmat villakoirat. Meillä on 3 kerrosta talossa ja olen ylpeä kodistani ja sen sisustuksesta, mutta valitettavasti siivous on vähäisempää. Järjestys olla pitää, mutta varsinaisesta siivouksesta olen luistanut. Petri pesee pyykit, käy kaupassa ja tekee ruuat. Siivousta hän ei suostu tekemään, se on minun hommani. Välillä innostun todenteolla, mutta nyt edellisestä kerrasta oli taas kulunut viikkoja.

klo 09.00
Pientä kilpailua taas kellon kanssa, mutta kaikki on kuin onkin valmista klo 9.00 kun 8 naista saapuu ympäri suomen vahvistamaan yrityksen ja tekemisen arvoja. Ilo, riemu ja nauru täyttää talon hetkessä. Näissä naisissa on energiaa vaikka muillekin jakaa. Minun tehtäväni onkin ohjata tätä energiaa samaan ja oikeaan suuntaan. Minä annan vain kipinän ja ihmiset loistavat ja saavat minutkin loistamaan.
Päivän teemoina ovat kommunikaatio ja viestintä sekä työnorganisointi. Jokaisen piti lukea artikkeli loistavista palaverikäytännöistä. Jokainen presentoi muille oman myymälän parhaat työnorganisoinnin käytännöt. Tämä on paras tapa oppia. Oppia vertaisiltaan. Lukea, kuunnella, keskustella ja oppia. Minun tehtäväni johtajana ei ole kertoa oikeita vastauksia, enkä edes tiedäkään niitä. Vaan kysyä oikeat kysymykset ja yhdessä löydämme oikeat vastaukset.

klo 16.00
Päivä oli antoisa ja niin täynnä energiaa. Kun klo 16.00 hain Vienon hoidosta, olin ihan poikki. Onneksi Vieno halusi katsoa pikkukakkosta niin minä sain torkahtaa puolituntia. Olimme koko illan kahdestaan, sillä Petri oli Vaasassa työkeikalla. Hänkin on osakas yrityksessä, ei varsinaisesti yrittäjä, mutta pienen yrityksen osakas on lähes sama asia.

klo 21

koko perhe koolla. Yhteinen iltapala ja iltasatu ja nukkumaan.

Perjantai
klo 06.30

Pakkaamista. Olen lähdössä Seinäjoelle koko viikonlopuksi suomen yrittäjien puheenjohtaja koulutukseen. Olen niin väsynyt koko viikosta, että mietin, että jättäydynkö pois, mutta uteliaisuus ja innostus voittaa väsymyksen ja lähden. Pääsen kahden herrasmiehen kyydillä ja siinä sitä juttua riittääkin Laukaan ja Pieksämäen yrittäjien puheenjohtajien kanssa. Käydään läpi kunnallispolitiikkaa, eurovaaleja ja yrittäjän arkea. Mutta yhtälailla puhumme härskejä vitsejä ja nauramme toistemme hölmöyksille. Ihana olla myös toisten yrittäjien seurassa. Et ole kenenkään pomo, et kenestäkään vastuussa, et ole äiti, vaimo tai tytär. Olet vain Suvi, no okei Keski-Suomen varapuheenjohtaja, eli edustin keskisuomea eli sillä varauksella. :)

klo 11.00
Seinäjoella
Meitä oli 25 yrittäjää / puheenjohtajaa ympäri suomen. Suurin osa oli Etelä-Pohjanmaalta. Mieletön murre sanon minä! Olen ollut yrittäjäjärjestön puheenjohtajistossa vasta reilu 2 kuukautta ja olen oppinut niin paljon uutta. En olisi ikinä uskonut kuinka paljon politiikka liittyy tähänkin toimintaan. Kuntapolitiikka on hyvin hyvin vieraskäsite nuorelle naisyrittäjälle. Sen sijaan oppilaitosyhteistyö ja yrittäjyyskasvatus ovat hyvinkin tuttuja. Annoin tulla omia tuntojaan kuntapolitiikasta täydestä sydämestä. Meidän sukupolvi ei osaa ajatella kuntarajoja. Meille on vain 1 suomi, eurooppa ja muu maailma. Muutamme usein omalta paikkakunnalta opiskelemaan jonnekin muualle. Matkustamme paljon ja netti ja sosiaalinen media pitää meidän verkostoja yllä vaivattomasti ympäri maailman. Meille ovat ihmisarvot tärkeät. Mikä on naisten- lasten ja tasavertaisuuden laki. Monella on halu auttaa afrikan lapsia tai lähteä tekemään hyvää etelä-Amerikkaan. Ystävämme asuu ympäri maailmaa tai ainakin ympärisuomea. Meidän perhe ja suku ovat olleet terveitä emmekä juurikaan ole tarvinneet kunnan terveyspalveluita. Hammaslääkärikäynnitkin on hoidettu yksityisesti. Mitä enemmän rajoja sen huonompi. Emme valitse asuinpaikkaa kunnan vaan sijainnin perusteella. Muuramesta löytyy vielä rantatontteja kun Jyväskylästä ne on mennyt jo aikapäiviä sitten. Muurame sijaitsee vain 10 km päässä Jyväskylän keskustasta, jossa työskentelen. En ajattele Muuramea omana kuntanaan vaan paikkana, sijaintina. On jopa hassua että samalla 10 kilometrin alueella on 2 eri kunnan/kaupunginjohtajaa, jotka päättävät asioista, jopa eri tavalla. Pystyn juuri ja juuri ymmärtämään Keski-Suomen ja Eteläpohjanmaan eron, mutta minulle on yksi Suomi ja Suomalaiset. Ovatko todella ne Laukaalaiset ja Äänekoskelaiset niin erilaisia? Ja jos laitetaan Suomalainen, Ruotsalainen ja Italialainen vierekkäin niin kuka poikkeaa suuresti. THINK BIG, on ajatukseni tästä koko kuntapolitiikasta.

Lauantai
klo 18.00

Kotona. Reppu täynnä upeita uusia yrittäjätuttavuuksia. Aivot sulaneena. Kroppa väsyneenä. Nyt vain yökkärit jalkaan ja lököilyä.

Tällainen oli yksi yrittäjän viikko.
Yksikään viikko ei ole samanlainen. Koskaan et voi ennustaa mitä tapahtuu. Mutta olet oman itsesi herra. Sinä rakennat kalenterin, sinä päätät missä olet ja keiden kanssa. Sinä päätät miten teet työsi ja elät elämäsi. Sinä päätät onnellisuudestasi.
Minä olen onnellinen, minä elän elämääni ja minä haluan jättää positiivisen jalanjäljen tähän maailmaan. -En tähän kuntaan, tai maakuntaan, vaan tähän maailmaan! :)

Kommentit

Riina sanoi…
Todella mielenkiintoinen postaus. Tuo on varmasti ihan mukavaakin, että jokainen viikko ei ole aivan samanlainen. Minä harkitsen kevytyrittäjyyttä, kunhan löydän edullisen laskutuspalvelun. Olisi nimittäin mukava saada hieman käsitystä, mitä se yrittäminen voi olla. Ja ehkä jossain vaiheessa ryhtyä siten kokopäiväiseksi yrittäjäksi.

Suositut tekstit