ELÄMÄSSÄ PITÄÄ OLLA VERKOSTOJA!

Joka puolelta kuuluu verkostoidu, verkostoidu, verkostoidu! Tätä on hoettu jo jonkin aikaa yritysmaailmassa, mutta nyt se on vallannut jo koulut, julkisen sektorin ja jopa vanhusten maailman. Facebook on antanut ennenkuulumattomat mahdollisuudet tämän upean ikioman verkostokartan luomiseen. Linkedin, instagram, twitter ovat kaikki työkaluja omien verkostojen luomiseen ja johtamiseen. Mutta monelle tämä sana verkostoidu on vieläkin täysin tuntematon käsite tai sen ymmärtäminen on vaikeaa, koska kukaan ei oikeastaan ole sitä selittänyt ymmärrettävästi. No nyt minä kerron sen teille mitä tämä verkostoituminen on, miten se tehdään ja missä siitä on hyötyä.

Miltä verkostokartta näyttää?
Voit rakentaa oman verkostokartan ihan vaikka paperilla ja alat listaamaan kaikkia ihmisiä joita tunnet ja jotka tuntevat sinut. Niin, jotta verkosto kantaa, ei riitä että listaat vain ihmiset jotka sinä tunnet vaan tunteen on oltava molemmin puolinen.
Aloita lapsuusvuosista, ota huomioon harrastukset, koulut, työpaikat, sukulaiset, naapurit, vapaa-aika, satunnaiset kohtaamiset yms. Jokaiselle syntyy jo heti aikamoinen kartta kun listaa sukulaiset ja koulukaverit. Vielä moninaisemman kartan saat, kun listaat samalla ihmisten vahvuuksia, osaamista ja heidän omia verkostojaan.

No miksi hitossa tekisit näin?! Miksi verkostoituminen on tärkeää?
Itse jouduin ensimmäistä kertaa kohtaamaan oman verkostoni pienuuden aloittaessani opiskelut Jyväskylän ammattikorkeakoulun Tiimiakatemiassa vuonna 2004. Siitä lähtien sitä on rakennettu välillä tarkoituksella ja välillä sattumalla.
Se että tunnet ihmisiä ja ihmiset tuntevat sinut, tekee monista asioista niin monin verroin helpompaa ja mielenkiintoisempaa. Me kaikki tunnemme ihmisiä, jotka eivät varsinaisesti ole saavuttanut mitään ihmeellistä, ei heillä mitään kummempaa osaamistakaan ole, mutta heillä on mielettömät verkostot. Mihin tahansa he menevät, ei heidän tarvitse koskaan olla yksin, vaan aina löytyy tuttuja joiden kanssa vaihtaa ajatuksia ja pitää hauskaa. Heillä on sosiaalista pääomaa, taitoa jolla he vetävät ihmisiä puoleensa.
Se että tunnet ihmisiä, tulet saamaan aina töitä. Tänä päivänä varsinkaan johtoasemassa on mahdotonta olla, tuntematta ketään. Pääset helpommalla töissä ja samalla saat laadukkaampaa työnjälkeä. Vapaa-ajalla ei ole ongelmia löytää tekemistä. Jos haluat saada yhteiskunnallisesti hyvää aikaiseksi se on huomattavasti helpompaa kun tunnet ihmisiä. Siis sanan kaikissa merkityksissä elämäsi on rikkaampaa ja monimuotoisempaa.

Miten verkostoja rakennetaan?
Se on sinusta kiinni, kuinka monimuotoisen verkoston rakennat. Minulle se on ollut helppoa, sillä olen luonnostani ollut utelias ihminen. Uusien ihmisten kohtaaminen on aina upeaa ja jos  opin uutta tai voin auttaa jotakuta saan elämääni kaipaamaani väriä ja monimuotoisuutta. Uusien ihmisten kohtaamista tapahtuu automaattisesti yritysmaailmassa eri tilaisuuksissa jossa käyntikortit vaihtavat omistajaa. Mutta mahdollisuudet verkoston rakentamiseen ovat niin paljon moninaisemmat, kuin uskommekaan. Viimeksi torstaina sain mahdollisuuden tutustua Helsingissä upeaan ihmiseen ja hänen tarinaansa ja keskustelu hänen kanssaan alkoi sattumalta yökerhon jonossa. Onko näillä kohtaamisilla merkitystä? -Tottakai on. Ei se tee ihmisestä tai verkoston kannattavuudesta huonompaa tapaako hänet yöllä, päivällä, junassa, seminaarissa vai kaupassa. Pääasia on että olet avoin eri tilanteissa ja kiinnostunut. Näet mahdollisuuksia, etkä pelkää tutustua uusiin ihmisiin.

Voisiko huomenna olla hetki, jolloin bussipysäkillä, hammaslääkärin vastaanottojonossa, puistossa tai vaikka koulunkäytävällä ottaisit katseen ylös kännykästä ja alat juttelemaan ympärillä olevien ihmisten kanssa. Ei sitä tiedä, mitä siitä syntyy, mutta tuskin ainakaan mitään huonoa. Rohkeasti kohti uusia seikkailuja ja yhtenäisempää maailmaa!

Kommentit

Suositut tekstit