TYÖELÄMÄ 2020 - JOKO SE TULI?

Istun oman pienen valkoisen kesämökin terassilla lämmin aamukahvi kourassa ja tuijotan tyynelle järvelle. Tunnen suurta kiitollisuutta. Tuo maisema ja mökki on paikka, jonne yrittäjä aina silloin tällöin pakenee lähelle luontoa, pois aikataulutetusta elämästä, pois sosiaalisesta ja kaupallisesta ympäristöstä. Mietin maailmaa tässä ja nyt ja kuinka se muuttuu kokoajan mieletöntä vauhtia.

Minulla tuli juuri 10 vuotta täyteen yrittäjänä ja johtajana. Se tuntuu hurjan pitkältä ajalta. 10 vuotta sitten ei ollut vielä facebookkia, twitteriä, whatsAppia, instagrammia eikä muitakaan sosiaalisen median tuomia ihmeitä. Puhelinkin oli sellainen tavallinen -no NOKIA tietenkin. Nämä kaikki elämää ja bisnestä mullistavat innovaatiot on otettu enemmän kuin ilolla vastaan. Käyttöönotto on ollut luonnollista, koska se on tuonut ihmiset lähemmäksi toisiaan, mahdollistanut yrityksen markkinoinnin mutkattomaksi ja antanut minulle loistavia johtamisen työkaluja kommunikointiin ympäri Suomen oleviin ihmisiin.

Yrityksemme on ollut
aina nuoria energisia ihmisiä täynnä ja tulee varmaan aina olemaankin. Tämä on varmasti rikkaus, sillä tämän päivän nuoret ovat kunnianhimoisia ja tavoitteellisia, tottuneet kovaan työhön mutta osittain omilla ehdoillaan. Tämä pitää minut johtajana hereillä sekä yrityksemme valppaana kovassa kilpailussa.

Suomi on mennyt aimoharppauksia eteenpäin yrittäjämyönteisessä ajattelussa, mutta paljon pitää vielä tehdä. Joka neljäs alle 25 vuotias haluaa ryhtyä yrittäjäksi. Mistä tämä kertoo? 2020-luvun nuoret ovat rohkeita, itsevarmoja, syntyneet avoimeen maailmaan, jossa kaikki on mahdollista. Lentoliput maailmanympäri voi varata vaikka heti netistä.

Etsimme itsellemme meille sopivat kumppanit, työnantajat ja -kaverit, ympäristön sekä aatteet joihin uskomme. Me uskallamme kysyä jos emme tiedä tai haluamme tietää lisää, jaamme ajatuksia ja kokemuksia avoimesti. Myös mokailut käännetään voitoksi, kuten esimerkiksi nuori yrittäjä Tiimiakatemiasta valmistunut Teppo Ylä-Hemmilä Viipurilaisessa Kotileipomossa kertoi avoimesti mokastaan  facebookissa kuinka Puhtikauran yksi erä tuli tuotannosta ilman käyttöohjeita ja kas tämä näkyvyys saavutti satoja tuhansia ihmisiä.

Meillä on kaikki työkalut siihen, että kuka vaan voi yrittää ja tehdä sitä mitä haluaa, kunhan vain ryhtyy toimeen. Voit blogata, ottaa kuvia, videoita sekä jakaa niitä maailmalle yhdellä klikkauksella. Voit esimerkiksi perustaa kahvilan keskellä ei mitään, kuten monet Tiimiakatemialaiset nuoret, rueta äitiyslomalla leipuriksi kuten Minna Keto tai saada satojen tuhansien rahoituksen uudelle softalle, kuten Matias Mäkitalo ja tämän kaiken tekee tunnetuksi sosiaalinen media ja asiakkaita tulee.






"On uskallettava katsoa tulevaisuuteen ja tehdä päätöksiä paljon nopeammin kuin nyt."
 
En haluaisi sotkea politiikkaa tähän, mutta valitettavasti kun seuraa Suomen johtoa, monia järjestöjä ja etenkin työmarkkinajärjestöjä, niin he ovat auttamattomasti pudonneet rattaista. Jotta voimme parantaa maailmaa on meidän uskallettava katsoa tulevaisuuteen ja tehdä päätöksiä paljon nopeammin kuin nyt. Jotta voidaan tehdä uudenlaisia asioita, pitää ajatella uudella tavalla ja tunnettava jo tämän päivän työelämä, uskallettava mennä tämän päivän nuorten ajatuksiin. Sillä työelämä 2020 on jo täällä!

Teksti on julkaistu Keskisuomalaisen Yritykset ja työelämä -sivuilla ma 13.6.2016

Kommentit

Suositut tekstit