USKALLA ELÄÄ! -Se alkaa tutkimusmatkasta itseesi


Itsensä johtaminen ymmärretään usein, kuinka pystyt johtamaan itseäsi eri asioiden suhteen. Onko kalenteri hallinnassa? Saatko asioita tehtyä aikataulussa? Tai kun päätät jotain, pysytkö päätöksessäsi? Useat taas tänäkin vuonna latelevat itselleen uusia lupauksia uuden vuoden lupausten merkeissä. Uusi vuosi ja uudet tavoitteet tai kenties ne samat tavoitteet, jotka joka vuosi jää kuitenkin toteuttamatta syystä tai toisesta.

Mutta itsensäjohtamisessa on kyse jostain paljon suuremmasta ja syvemmästä asiasta. Itsensä tuntemisesta. Tätä asiaa ei opeteta kouluissa. Tästä asiasta ei juurikaan puhuta vaan se on jokaisen henkilökohtainen asia ja usein pitää tapahtua jotain peruuttamatonta ennen kuin ensimmäistä kertaa ajattelet itseäsi oikeasti. Avioero, sairastuminen, työpaikanmenetys, masennus tai vaikka läheisen kuolema ovat asioita, jotka usein pysäyttävät vihdoinkin meidät ajattelemaan ja miettimään kuka minä olen ja mitä haluankaan tässä elämässä?

Ihmiset tekevät usein päätöksiään ajattelematta. Tai pahinta on olla tekemättä päätöksiä ja vain ajautua elämässä tilanteisiin, jotka eivät ole loppujen lopuksi hyväksi itselle. Usein toistetaan samoja virheitä. Parisuhteet päättyvät, ajaudut työpaikalla konflikteihin, terveydentila huononee vuodesta toiseen, koska päätökset, joita paremman elämän puolesta tehdään, ovat epärealistisia toteuttaa ja epäonnistuminen kerrasta toiseen heikentää itseluottamusta ja osaltaan vie tavoitetta kauemmaksi.

Milloin olet viimeksi pysähtynyt ja miettinyt vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
Missä olen ollut?
Missä olen nyt?
Mihin haluan päästä ja miksi?
Miten pääsen sinne?


Kohtaan liian paljon ihmisiä, jotka eivät ole koskaan miettinyt näitä kysymyksiä. Mutta nämä kysymykset ovat elämän onnellisuuden kannalta hyvin olennaisia. Jos et tiedä mistä sinut on tehty ja mistä sinä nautit, et ole rakentanut omaa elämää vakaalle pohjalle ja onnellisuus voi olla hetkellistä. Nämähän ovat osittain jopa itsekkäitä kysymyksiä. Itsekkyys koetaan usein pelkästään negatiivisena ja huonona asiana, mutta ilman pientä itsekkyyttä et voi aidosti olla onnellinen. Elämä muiden ihmisten ehdoilla vuodesta toiseen voi olla raskasta. Tekosyitä, joita rakennat itsellesi on varmasti monia. Tekosyitä olla olematta onnellinen. ”Sitten kun lapset ovat isoja.. Sitten kun olen laihtunut.. Sitten kun olen tyydyttänyt toisen tarpeita tarpeeksi, saan varmasti myös itselle jotain.. Sitten kun tämä projekti on päätöksessä..”
-Sitten kun -ajattelu jatkuu vuodesta toiseen. Elämässä pyöritetään arkea hampaat irvessä ja ajatellaan, että tämä nyt on vain tällaista.

Mutta elämän ei todellisuudessa tarvitse olla liian vaikeaa. Syväsukellus itsensätuntemiseen kannattaa. Usein omat päätökset vaikuttavat myös läheisten elämään, siksi avoinkeskustelu ja kommunikointi on pakko tehdä. Usein seuraamukset näistä kahdesta asiasta saattavat olla kohtalokkaita, mutta merkityksellisiä sinun elämäsi tulevaisuuden kannalta. Jos sinulla on todellista rohkeutta hypätä omaan elämään ja ottaa siitä ohjakset, niin voit saavuttaa onnellisemman parisuhteen, tasapainoisemman perhe-elämän, menestyksekkäämmän työuran sekä ennen kaikkea merkityksellisemmän elämän. Älä aseta ensi vuonna yhtään tavoitetta, ennen kuin olet vastannut todellisiin itsensätuntemisen kysymyksiin.

Lääkkeet oireisiin pidemmän päälle ei auta, koska ensin on löydettävä todellinen ongelma, ennen kuin sitä voidaan parantaa.

Rohkeutta meille kaikille olla onnellinen vuodelle 2016!

Kommentit

Suositut tekstit