NOLLATUNTISOPIMUSTEN KIELTÄMINEN LISÄÄ TYÖTTÖMYYTTÄ


Kansalaisaloitteena meni läpi eduskuntaan päätettäväksi, että nollatuntisopimukset pitäisi kieltää lailla määrittämällä osa-aikatyöhön vähintään 18-tunnin viikkotyöaika ja täsmentämällä työsopimuslain edellytyksiä työajan määritelmästä tarkoituksena parantaa siten osa-aikatyöntekijöiden työajan ja ansiotason ennustettavuutta sekä työsuhde ja sosiaaliturvaa. 

Ajatus on hyvä, mutta ei valitettavasti toteuttamiskelpoinen jos todella halutaan nostaa Suomen työllisyyttä. Jos tämä laki astuisi voimaan tuottaisi se todellisuudessa vielä enemmän osa-aikaista työtä tekeviä sekä pahimmillaan lisää työttömiä ja suurentaa suuri- ja pienituloisten eroja. 

Miten tämä aloite lisäisi ennestään työttömien määrää?

Käytän esimerkkinä pientä vaatekauppaa, jonka myynti on vuodessa n. 600.000€, joka on auki 7 päivää viikossa, nykyään myös useat pyhätkin erikoisluvalla. Jotta vaatekauppa pärjää tämän päivän kovassa kilpailussa, on työvuorosuunnittelu erittäin tärkeä osa tuloksellista toimintaa. Jokainen käytetty tunti on mietittävä tarkkaan, jotta kaikki tarvittavat työt saadaan tehtyä tinkimättä siitä kaikkein tärkeimmästä, eli asiakaspalvelusta. Yleensä 1 liike työllistää yhden kokoaikaisen ja loput ovat osa-aikaisia 5 - 30 tunnin sopimuksilla. Yleensä yhtenä päivänä on 2 henkeä töissä, koska aukioloajat ovat pitkät. Kukaan ei tänä päivänä tahdo tehdä pelkästään iltavuoroja tai vain viikonloppuja, eikä se itseasiassa lainpuitteissa olisi mahdollistakaan. Siksi yleensä yhdessä liikkeessä on vähintään 4-5 työntekijää tiimissä, jotta kaikkien vapaat, lomat ja työvuorotoiveet saadaan toteutettua. Jos tuo kansalaisaloitteen laki tulisi voimaan aiheuttaisi se ongelmia. Enää ei töissä olisi 5 henkeä vaan maksimissaan 3 ja nämä 3 työntekijää tekisivät töitä ilman joustonvaraa työajoissa. Työvuorotoiveita ei voitaisiin toteuttaa, viikonloppuvapaat olisi mahdottomia. Yhdenkin henkilön sairastuminen aiheuttaisi tilanteen, jonka ratkaisuna olisi… itseasiassa en tiedä miten se ratkaistaisiin?

Olen yrittäjä pystynyt antamaan töitä vuosien aikana jopa yli 120 ihmiselle. Tänäkin päivänä maksoin palkkoja 30 työntekijälle ja lisäksi lomarahoja lähti maksuun kymmenien tuhansien eurojen edestä. Tästä voin olla ylpeä. Jokainen työntekijä on minulle tärkeä ja ilman heitä ei olisi meidän yritystäkään. Meillä välitetään työntekijöistä ja mitä enemmän työntekijä tekee töitä sitä sitoutuneempi hän on yritykseen. Kun työntekijä tekee harvemmin töitä on erittäin tärkeää ja samalla haasteellista pitää juuri hänen ammattitaitonsa ajantasalla ja työmotivaatio kohdillaan. Tähän auttaa toimiva tiimi, hyvä työilmapiiri sekä työnmielekkyys, johtajuudesta puhumattakaan. 

Useat työntekijämme ovat opiskelijoita eri aloilta. Meillä ensimmäisen kosketuksen työelämään on saanut vuosienvarrella mm. lääkäreitä, opettajia, palomiehiä, yrittäjiä, näyttelijöitä, johtajia, kirjanpitäjiä ja kaikkea siltä väliltä. Välillä opiskelijat, jotka ovat töissä kaupanalalla saavat kritiikkiä, koska eivät tee ”omanalan töitä” Itse kavahdan aina näitä puheita, sillä jokainen työ on arvokasta. Juuri näillä puheilla väheksymme työn arvostusta vaikka juuri sitä asennetta tulisi nostaa. Nuoret ymmärtävät sen, että heillä on velvollisuus luoda omalle työlleen kysyntä. Jokainen työ tarjoaa kullanarvoista kokemusta vastuusta, tiimityöstä, johtamisesta (vaikka johdettavana olemisen näkökulmasta), ymmärrystä taloudesta, yhteiskunnasta ja ennen kaikkea verkostoja ja ihmissuhteita, jotka saattavat jäädä elämään loppuiäksi. Jokainen työkokemus parantaa myös tulevaisuuden mahdolisuuksia työmarkkinoillla ja sitä parasta kokemuksia, merkitystä ja muistoja elämään. Työ on parasta elämää.


Jos minimi viikkotyöajaksi asettaisiin laki 18-tuntiin tämä laki poistaisi monen ihmisen varsinkin nuoren elämästä kullanarvoisia kokemuksia työstä sekä lisäisi entisestään työttömien määrää sekä syventäisi hyvä- ja pienituloisten eroja. Emmehän halua tätä? Hyvä työpaikka on tärkeä asia ja hyvä työnantaja osaa pitää työntekijöistään huolta ja tarjoaa töitä nyt ja tulevaisuudessa hyville tekijöille.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Et ole tainnut lukea koko aloitetta. Lue ensin ja mieti miten ihmeessä laki voimaan tullessaan tulisi Sinua estämään opiskelijoiden käytön työvoimanasi. Katoaa pohja koko purkaukseltasi
Suvi Widgrén sanoi…
Kiitos kommentistasi. Olet oikeassa. Aloitteen tarkemmin luettuani voin edelleen palkata opiskelijan, mutta valitettavasti moni muu jäisi meidän alalla vailla töitä aloitteen astuessa voimaan. On rikkaus että voit yrittäjänä työllistää yhdenkin henkilön itsesi lisäksi. Voisimmeko ajatella että töitä tehdään silloin kun niitä on ja ehdottomasti haluaisin antaa töitä niin paljon kun vain mahdollista, mutta myynti ja tulos määrittävät miten paljon töitä on. Kun työt tehdään hyvin niin ne lisääntyvät. Mutta sopimuslakia säätelemällä ei se antaisi pelivaraa työpaikalle kestää heikompia hetkiä, jotka yrittäjä tuntee aina nahoissaan. Meidänkin alalla liikevaihto vaihtelee eri kuukausina jopa 100% ja työvuorot rakennetaan sen mukaan. Jokainen sopimus joudutaan tekemään heikoimman kuukauden mukaan, jotta sopimustunnit varmasti toteutuvat.

Voi kunpa tämä työllisyys olisikin helpommin ennustettavissa. Yrittäjä kun joutuu miettimään tulevaisuuden monen muunkin ihmisen eteen kun vain itsensä. Arvostetaan työtä ja sen tekijöitä ja sen luojia. Ne pärjää ketkä toisia arvostavat ja tekevät yhteistyötä. Yksikin työllisyyden este tulisi poistaa eikä niitä enää lisätä.

Työntekijöitä suuresti arvostaen Suvi

Suositut tekstit