TYÖNANTAJAT SORTAA TYÖNTEKIJÖITÄ!

Aina silloin tällöin luen tai kuulen minulle karvoja nostattavan lauseen ”Työnantajat sortavat työntekijöitä”
Kuinka kukaan voi ajatella, että työnantaja sortaa työntekijöitä? Jos joku tarjoaa toiselle mielekästä työtä, josta vielä maksaa, niin mikä osa tästä on sortoa? Jokainen työnantaja ja yrittäjä maksaa aina ensin palkan toiselle ja vasta sitten itselleen, vasta sitten jos siihen riittää rahaa. Rahaa pitää riittää ensin myös velanmaksuun, jota on todennäköisesti jouduttu ottamaan, jotta yritys on pystytty perustamaan. Sitten maksetaan tarvikkeita, vuokraa, sähköt, markkinointia, puhelinlaskut, netit, alvit, polttoaineet, verot yms. Ja se, että voi työntekijälle maksaa 2000€ kuukausipalkan, tulee maksuja työnantajalle oikeasti lähes 3000€ edestä.

Kukaan työnantaja ei varmasti ajattele omista työntekijöistään, että he sortaisivat häntä. Jokainen fiksu tietää, että hyvinvoiva ihminen tekee työnsä hyvin ja pelolla johdettuna tai sorrettuna ihminen ei varmasti tee parastaan. Minä ainakin teen työnantaja kaikkeni, jotta työntekijäni voisivat hyvin ja heillä olisi kaikki mahdolliset edellytykset tehdä erinomaisesti työnsä.
Tämä työnantajien ja työntekijöiden vastakkain ajattelu on ehkä joskus kauan kauan sitten ollut todellisuutta, mutta ei enää. Hyvässä yrityksessä kaikki voivat hyvin ja yhteistyö työnantajan ja työntekijän, esimiehen ja alaisen välillä on saumatonta, rikastavaa, energistä, motivoivaa ja ennen kaikkea toista kunnioittavaa ja arvostavaa.

Jos voisin, niin mielellään maksaisin vielä paljon enemmän palkkaa työntekijöilleni, mutta valitettavasti en voi. Muun muassa vuosittain tulleet yleiset palkankorotukset ovat laittaneet yrityksen aika ahtaalle. Olemme lähes samassa suhteessa joutuneet vähentämään työtunteja, mitä maksamme yhdestä työtunnista. Meidän alalla, muodin vähittäismyynnissä, eli kaupanalalla ovat kovat ajat. Kilpailu on kovaa, nettikaupat ovat tulleet jäädäkseen ja liikepaikkojen vuokrat nousevat vuosittain vähintään indeksi korotusten verran. Alvit ovat nousseet 7 vuodessa jo kahteen kertaan ja silti kilpailu on ajanut meidät tuotteiden hintojen laskuun eikä nousuun. Siis edellytykset tuloksen tekemiselle ovat vaikeutuneet vuosittain.

Juuri päättynyt vuosi oli meidän historian vaikein. Kaikki raha mikä on tullut yritykseen on laitettu yrityksen kasvuun eikä yrittäjän takataskuun. Olemmekin avanneet 5 myymälää 7 vuodessa. Uusi avaus vie aina yritystä askeleen eteenpäin, mutta samalla myös rahallisesti taaksepäin. Kestää aina aikansa, kun asiakkaat löytyvät, henkilökunnan osaaminen on parasta A-luokkaa ja alkuinvestoinnit on saatu maksettua. Usein ensimmäiset vuodet ovatkin tappiollisia. Mutta silti minä uskon yrittäjyyteen, uskon hyviin työnantajiin ja eniten hyviin huippu työntekijöihin! Haluan tehdä kaikkeni, että yritykseni tekisi tulosta, jotta voisimme edelleen kasvaa ja sitä kautta tarjota huipputekijöille lisää työpaikkoja, lisää etenemismahdollisuuksia ja lisää vastuuta.

Yrityksessä on kautta aikojen ollut yli 90 nuorta työntekijää. He ovat uskomattomia ja he mahdollistavat tämän kaiken. Ilman minun välittämistäni ja työnantajan rakkautta heitä kohtaan emme olisi nyt tässä. Jos olisin riistänyt ja sortanut heitä, olisi yritys haudattu jo vuosia sitten. Ei olisi meidän yritystä eikä niitä kaikkia upeita tarinoita kuinka nuori nainen voi kasvaa aikuiseksi, kehittyä myyjänä ja edetä kenties yrittäjäksi tulevaisuudessa.

Ennen kuin seuraavan kerran sanot lauseen: ”työnantajat sortavat työntekijöitä” niin toivoisin, että olisit vaikka yhden viikon yrittäjänä, joka työllistää yhdenkin ihmisen, niin kuuntelisin sinua paremmin. On kurjaa, kun ihmiset puhuvat kärkkäästi ilman tietämystä asiasta. Meille kaikille on onni tehdä työtä, joillekin on suotu taito antaa työtä myös jollekin toisellekin. Kaikenlainen sortaminen on väärin ja meidän kaikkien tulisi tehdä myös työtä ilman palkkaa. Se on työtä meidän omien vanhusten ja lasten eteen. Talkoot sekä kaikki työ läheisten, ystävien ja sukulaisten vuoksi on välittämistä ja työtä ilman palkkaa. Ilman tätä välittämistä emme voi enää pitkään kutsua maatamme hyvinvointi yhteiskunnaksi, siihen meillä ei valittavasti ole varaa. Siis älä käytä energiaasi vastakkain asetteluun, riidan haastamiseen tai valittamiseen. Ota vastuu itsestäsi ja näe mahdollisuuksia, etsi positiivisia asioita, auta jos voit ja elä elämä onnellisesti.

Kommentit

Suositut tekstit